De hit van Talpa: boerende, miepende, patserige relnichten

Verrassend genoeg zijn Gerard Joling en Gordon de kanonnen van Talpa. Ordinaire poep- en pieshumor van niet-verwijfde homo's? Of is het zelfspot die in elke weeklacht doorklinkt?...

De voice-over vertelt het verhaal op dramatische toon:'Donkere wolken pakken zich samen boven Gordons riante villa inBlaricum. Hij heeft geen idee waar hij en Gerard naartoe gestuurdzullen worden.' De twee homoseksuele sterren moeten op stage bijparenclub Gogonuts in Lelystad.

Gerard belt vanuit zijn zwarte slee naar Gordon. 'Ja, Goor metGeer.' Gordon antwoordt: 'Even likken voor een keer.'

Bulderend gelach volgt. 'Ik kan niet meer.'

Ordinaire humor scoort. Het programma Joling en Gordon overde vloer toont de zangers, presentatoren en entertainers GerardJoling en Gordon terwijl ze zich staande proberen te houden oponverwachte locaties. De 'diva's van Talpa' mesten stallen uitop de boerderij of logeren op het beruchte woonwagenkampVinkenslag in Maastricht.

De kracht van het programma lijkt de continue klaagzang. Hetlevert een reeks platte uitspraken die doet denken aan deJiskefet-humor ('Lullo') in het café en bij destudentenvereniging. Talpa-grappen anno 2006: 'Ik heb er dekracht niet voor' of 'Oh, wat errug'.

Maar naast het geweeklaag genieten gemiddeld bijna een miljoenkijkers vooral van de platte grappen, zoals Joling diestofzuigt en zingt 'hij klopt en hij zuigt'.

Het programma is samen met de dramaserie Gooische vrouwen degrote hit van televisiezender Talpa. Er is een dvd uit en 24januari begint de tweede reeks van Joling en Gordon over devloer.

'Gerard en Gordon zijn beiden bij mij begonnen in deSoundmixshow', zegt presentator Henny Huisman trots. 'En ziedaar: deze twee nichten hebben ongelooflijk veel succes. Hetprogramma is heel volks en natuurlijk ordinair, maar ookverschrikkelijk lachwekkend. Dat zij, en niet een type alspresentator Beau van Erven Dorens, de kanonnen van Talpa zijngeworden, is een verrassing.'

Hun hele leven al proberen de twee mannen ster te worden.Lukt het niet met zang, dan op een andere manier. De rode draadis zo veel mogelijk met je kop op televisie. Kan het niet linksomdan rechtsom. Zo draafde Gerard jaren op als gast in hetpopulaire zondagprogramma van RTL 4 Life & Cooking van CarloBoszhard en Irene Moors. Gordon probeerde het een tijdje metzijn Late Nichtshow.

Zo veranderden twee 'volkse jongens' in patserige types diebakken met geld verdienen en dat ook openlijk over de balkgooien. 'Ja, ik koop die wanstaltig grote Hummer, want dan voelik me weer een poosje goed', zei Gordon onlangs in de NieuweRevu. 'Een soort van trots dat ik dat kan doen.' En ook Gerardpraat te pas en te onpas over 'tonnetjes'.

Cornelis Willem Gordon Heuckeroth werd op 6 juli 1968 geborenin Amsterdam-Noord. Hij is de jongste uit een gezin van achtkinderen. Zijn, inmiddels overleden, vader was marktkoopman, ensoms sprong de zoon bij. Hij volgde een opleiding tot ober endecoreerde etalages van de Bijenkorf. Zingen deed hij vooralonder de douche.

Gerard Joling (Alkmaar, 29 april 1960) daarentegen struindeal op 10-jarige leeftijd talentenjachten af in de omgeving vanSchagen. Hij volgde een technische opleiding om vervolgens dehoreca in te gaan. Jaren werkte hij als kelner in grand café DeGouden Engel, in het centrum van Schagen.

Hij deed ook modellenwerk. 'Dat moesten we allemaal bekijken',zegt vriend Paul de Wit, wiens moeder eigenares was van De GoudenEngel. 'Zoals de foto's van Gerard achter op een Gazelle-fietsin een reclamefoldertje.'

Toch waren het vooral Jolings handen die te zien waren inspotjes. 'Aan mijn carrière als handenmodel kwam een einde toenik in een programma van de TROS van zo'n automatische stiervloog. Het bot van mijn handen versplinterd!', zei hij in 1994tegen Het Parool.

Joling en Gordon probeerden in de jaren tachtig het echtesucces te halen via de Soundmixshow. Henny Huisman zal dat nooitvergeten. 'Gordon nam bij de voorrondes een zelfgemaakte zitzakmee waarop hij George Michael nadeed. Hij is afgevallen, wanthij leek niet op de artiest die hij nadeed, maar zingen kon diejongen wel.'

Joling kwam wel door de voorrondes en werd in 1985 derde inde finale met het nummer Crying van Don McLean. Het werd zijndoorbraak, meteen scoorde de hit Ticket to the Tropics. Hetsucces reikte tot Azië. Hij verkocht in deze periode meer danzeven miljoen platen wereldwijd.

Maar hij kreeg het iets later wel even moeilijk met de ervenvan Ravel, de componist van de Bolero waarvan Joling het themagebruikte voor zijn hit No More Bolero's. Tegen Het Parool legdeJoling de situatie uit. 'Er ligt ergens een vrouw op een bedjein de zon in Zuid-Frankrijk en die krijgt te horen dat een ofander Nederlands zangertje een hit heeft met muziek van haarovergrootvader. Nou, die ruikt geld natuurlijk. Hebben we nog eenhoop problemen mee gehad.'

Gordon deed in 1991 mee aan het Nationaal Songfestival, maarwerd negende. Met het nummer Kon ik maar even bij je zijn,waarmee hij zestien weken in de Top 40 stond, waarvan vier wekenop de eerste positie. Het nummer was daarna nog zeer populairbij uitvaartdiensten.

Beide mannen moesten het in deze jaren hebben van demeidenbladen, zegt Evert Santegoeds hoofdredacteur van hetroddelblad Privé. Het duurt daarom lang voordat de twee voor hunseksuele voorkeur uitkomen. Jolings vader is overleden zonder teweten dat zijn zoon homoseksueel is. 'Maar wij wisten hetallang', zegt Santegoeds.

In 1997 beweerde roddelblad Story dat zanger Gordon envoetballer Marc Overmars een liefdesrelatie hadden. 'Het geruchtging tijden door Amsterdam', zegt Santegoeds, die toen nog voorStory werkte. 'In de kleedkamer zouden de jongens gaan zingen alsOvermars binnen kwam: Kon ik maar even bij je zijn.'

Het weekblad beschikte niet over bewijzen en moest aanOvermars en Gordon vijfduizend gulden schadevergoeding betalen.

Joling was halverwege de jaren negentig ook het middelpunt vaneen schandaal. Zijn grote liefde Wino Omzigt maakte de zus vanMarco Borsato zwanger en trouwde met haar. Ook Gordon is tweekeer verlaten door een liefde die toch voor een vrouw koos.Santegoeds: 'Ze hebben ongelooflijk veel succes en smijten metgeld, maar ze komen wel allebei thuis in een leeg huis. Beidenhebben een onbereikbare grote liefde. Dan heb je alles en tochniets. Dat is echte tragiek.'

Joling werd deze jaren gestalkt door een vrouw die haar manvoor hem verliet en de zanger wekelijks belde en cadeaus bracht.

De carrières van de zangers gingen in de jaren negentig allekanten op. Ze traden op in het schnabbelcircuit, zongen ophuwelijken en andere partijen. En even doken ze in de politiek.Gordon zong en knuffelde met Annemarie Jorritsma tijdens deVVD-campagne en Joling componeerde samen met pianist Jan Rietmanhet lied At Your Service voor Pim Fortuyn.

Gordon boekte succes als deejay in de ochtenduren op de radio,terwijl Joling op Radio 538 het programma Uitslapen is voormietjes presenteerde - tot na twee weken het contract werdopgezegd, omdat hij niet op tijd kon opstaan.

Maar echt succes boekten de zangers toen ze elkaar in 2005vonden. Samen met zanger René Froger kregen ze een realitysoapop RTL 4, gevolgd door het optreden 'Toppers in Concert' waarmeeze tweemaal de Amsterdam Arena met 53 duizend fans vulden. Enook dit jaar staan twee concerten gepland in mei, waarvan aléén is uitverkocht.

En nu zitten Gordon en Joling bij Talpa. 'Ze laten continuboeren op de set', zegt Ingmar, cameraman van Joling en Gordonover de vloer. 'Ik heb wel eens mooiere dingen gefilmd. Het ishartstikke plat. Maar als het is gemonteerd, met een muziekjeeronder, dan is het zitten en naar onzin kijken.'

Vriend van Joling Paul de Wit: 'Het is poep-, kak-, pishumor,daaraan hebben mensen behoefte.' Huisman: 'Het zijn tweemenselijke nichten die geen blad voor de mond nemen, donderstenendie zich verschuilen achter het nicht-zijn en daardoor alleskunnen zeggen.'

Gordon analyseert het succes vanaf zijn vakantieadres in hetZuid-Afrikaanse Kaapstad. 'We zijn niet prototype nichterig. Ikneem mijn moeder als graadmeter en die heeft de Gay Pride in haarhoofd met verwijfde nichten op naaldhakken. Zij is blij datGerard en ik normaal zijn. Volgens mij vinden de kijkers het eenopenbaring dat je ook normaal met je geaardheid kan omgaan.'

Hij noemt zijn programma volks en een tikkeltje ordinair. 'Datis herkenbaar, want de gemiddelde Nederlander is zo.' Dan klinkthet gerinkel van glazen op de achtergrond tijdens hettelefoongesprek. 'Schat, ik moet weer terug naar de champagne.Proost.'

Meer over