Tv-recensieEmma Curvers

De hele Op1-tafel viel stil toen een gast bekende dat ze deze week corona had gehad

null Beeld

Er is vast niet gezellig geborreld na de uitzending zondagavond.

We zaten al een klein uur aan tafel bij Op1, toen de onthulling kwam. Heel kalm, spontaan leek het wel, vertelde huisarts Carin Littooij daar gisteravond dat ook zij deze week positief was getest op het coronavirus. Je weet wel, dat virus dat de volledige economie en het sociale leven heeft lamgelegd en op dat moment in Nederland al 179 doden vergde, dat virus dus, had de huisarts een paar dagen terug gehad ja, hoezo?

Er volgde een close-up van het gezicht van Rob Jetten, die naast haar zat, en ik zou graag zeggen dat ik daar iets zag gebeuren, maar ik zag juist helemaal niets gebeuren. Het gezicht leek teruggezet te zijn naar de fabrieksinstellingen, en dat was misschien nog wel verontrustender. Niemand aan tafel leek van het optreden van een kersverse ex-coronapatiënt op de hoogte te zijn. Jeroen Pauw, die voor de gelegenheid terug is als Op1-presentator, die avond samen met Fidan Ekiz, vroeg: ‘Bent u niet bang dat u op enigerlei wijze iemand zou kunnen besmetten?’ Een vraag die je idealiter per telefoon zou stellen. Nee, zei Littooij, 24 uur nadat de klachten weg waren mocht ze weer werken, maar aangezien ze nog een zieke man thuis had, had ze besloten alleen telefonisch patiënten te woord te staan.

Rob Jetten kijkt huisarts Carin Littooij aan terwijl zij vertelt dat ze deze week positief is getest op het coronavirus Beeld NPO Omroep Max
Rob Jetten kijkt huisarts Carin Littooij aan terwijl zij vertelt dat ze deze week positief is getest op het coronavirusBeeld NPO Omroep Max

Aan tafel zong de opmerking van viroloog Ab Osterhaus nog na, eerder in de uitzending: ‘55 procent van wat er aan besmettingen rondgaat, komt van mensen zonder symptomen, of die een beetje keelpijn hebben.’ Osterhaus was gekomen om de noodklok te luiden: het land moet onmiddellijk op slot, anders gaan we Italië achterna. Juist dat kleine percentage mensen dat er afgelopen weekend op uit was gegaan, was volgens Osterhaus het probleem. Eerder had ook Jetten zijn verbazing geuit over die roekeloze recreanten. Osterhaus en Pauw dreven Jetten in de hoek over strengere overheidsmaatregelen, die volgens Osterhaus dringender dan dringend waren. ‘Wat wachten we nou precies af?’, vroeg Ekiz. ‘Ik zit niet in het kabinet’, zei Jetten en hij bleef hameren op het advies van het RIVM, dat we maar geduldig moesten afwachten.

Die onheilstijding hadden we net achter de rug, of daar kwam Eric Snijder, hoogleraar virologie, met nog meer slecht nieuws: die vaccins laten nog wel een jaartje of meer op zich wachten – voor meer daaromtrent vertoonde Tegenlicht die avond ook een boeiende documentaire, Virus van morgen, die vrijdag wordt herhaald.

Huisarts Carin Littooij aan tafel naast Rob Jetten bij Op1 Beeld NPO Omroep Max
Huisarts Carin Littooij aan tafel naast Rob Jetten bij Op1Beeld NPO Omroep Max

‘Mevrouw Littooij, mag ik u toch nog een ding vragen’, zei Pauw nog, ‘is dan niet de regel dat je toch in quarantaine moet?’ Nee, zei Littooij. Ze volgt het protocol van het RIVM en het was maar goed dat ze het achter de rug had, dan kon zij straks tenminste doorwerken. Te laat, de angst bleek nog viraler dan het virus: Littooij werd op sociale media op de brandstapel gegooid wegens roekeloosheid. Of haar optreden handig was, is een tweede, maar de woede erover is in feite op het RIVM gericht. ‘Het was niet echt een optimistisch stemmende uitzending, hè?’, besloot Pauw. Nee, ik vermoed dat er niet is geborreld achteraf.

Meer over