DagboekGerard Reve (1923-2006)

De Heilige Geest heeft geen weet van bondigheid

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Paus Johannes Paulus II, op 14 mei 1985 in Nederland. Beeld Getty
Paus Johannes Paulus II, op 14 mei 1985 in Nederland.Beeld Getty

Vliegveld Beek, 14 mei 1985

Een misviering in de open lucht, van twee en een half uur, bij een ijzige, schrale wind, waarin de mysteriedienst zelf pas aan bod komt na een eindeloze preek, die niets bevat wat je wilt onthouden, niets dat indruk op je maakt en niets dat je ontroert. Dat het gezin de grondslag is van de maatschappij en dat, als men een gezin bezoekt, men zo duidelijk ‘de geborgenheid ervaart, die’, et cetera. Maar wie ontkent dat?

En dan dat geëmmer over de liefde, al maar door, maar heeft die liefde iets met tederheid of deernis te maken? Wat hebben u of ik te maken met de ‘mysterieuze, oneindige liefde tussen de Drie Goddelijke Personen’? Niemand beweert toch dat die drie bonje met elkaar hebben?

Het gaat nergens over, maar dat is niet mijn bezwaar. Een vorst of vorstin kan beter niets zeggen dat werkelijke inhoud heeft. Maar deze kerkvorst pretendeert dat hij iets mededeelt, terwijl dit niet het geval is. Ik vermoed dat hij zijn teksten zelf schrijft, geleid en geïnspireerd als hij zich weet door de H. Geest. Maar als die H. Geest geen weet heeft van bondigheid en het uithoudingsvermogen van een gehoor, kan men er dan niet beter een vakman bij halen?

Het was een zware dag, maar vooral koud. Hoezeer ik ook de troost behoefde, van het sacrament, ik ben vóór het laatste bedrijf weggegaan. Dat keur ik niet goed, maar ik kon het niet volhouden.

Gerard Reve (1923-2006). Uit Roomse Heisa, verslag van het ­bezoek van Johannes Paulus II aan Nederland. Manteau, 1985.

Meer over