De harde piemel van Carice van Houten

Revu heet weer gewoon Nieuwe Revu en heeft ontegenzeglijk weer iets van zijn oude vitaliteit terug, maar wat doet VVD’er en topmanager (telecombedrijf Alcatel) Ben Verwaayen in het blad met een nogal oninteressant interview?...

Paul Onkenhout

Foutje, zei de nieuwe hoofdredacteur Frans Lomans woensdag op Radio 1. Dat weet de maker van het interview, Mark Koster, dan ook weer. Koster is ook een van de (nieuwe) columnisten van het blad, evenals Rutger Castricum, het boegbeeld van GeenStijl (en straks Powned) en Carice van Houten, het boegbeeld van de Nederlandse cinema.

Op de cover van Nieuwe Revu wordt de lezer ‘68 pagina’s tegengas’ in het vooruitzicht gesteld. Tegengas, daarmee kun je alle kanten op. Wie dan ook nog weet dat het blad zich richt op mannen van 18 tot 40 jaar, wordt niet verrast.

Wel: reportages over Rotterdamse techno- en electronachten en over speeddaten, een portret van hiphopper Bryan ‘Birdman’ Williams, interviews met mode-ondernemer Alexander Brenninkmeijer en tv-journalist Alberto Stegeman en een ‘criminele reisgids’ van Amsterdam. Niet: sport, seks.

Vorig jaar leed het toch al kwakkelende blad een gevoelig oplageverlies. Leesmappen stootten Revu af uit vrees voor geschokte lezers. Dáár hoeft Lomans niet bang voor te zijn. De nieuwe Nieuwe Revu is best braaf. Hoewel. Als Carice van Houten in een introductie-interview – haar column gaat over muziek – terugkijkt op de muziekavondjes die ze vroeger belegde en ze zich het ‘gevoel van saamhorigheid’ herinnert, zegt ze: ‘Daar kan ik echt een harde piemel van krijgen.’

Dat brengt ons bij Vrij Nederland, om twee redenen. Vanwege de première van De gelukkige huisvrouw staat op het omslag een foto van Van Houten en seksuoloog Mels van Driel praat, naar aanleiding van een boek dat hij over het onderwerp heeft geschreven, honderduit over soloseks. ‘Zie me als de Midas Dekkers van de masturbatie.’ De geruststellende kop: ‘Masturbatie is prettig en gezond.’

Ook onthullend: Gidi Markuszower, kandidaat-Kamerlid voor de PVV, blijkt twee jaar geleden te zijn gearresteerd wegens het dragen van een vuurwapen. Van Peter R. de Vries moet VN niet veel hebben en dat geldt ook voor HP/De Tijd dat hem in een open brief genadeloos attaqueert.

Elsevier neemt het op voor mensen met een jaarinkomen van meer dan 40 duizend euro. De stelling: ‘De sterkste schouders dragen al de zwaarste lasten.’ Hoofdredacteur Joustra gaat in zijn wekelijkse stukje nog een stap verder: ‘Nu valt het met die lonen in de schoonmaak wel mee (netto 1.250 euro per maand.’ Het tegenwicht wordt geboden door een onverwacht liefdevol portret van GroenLinks.

Met verhalen over de Deense Volkspartij, de crisis in de katholieke kerk, antisemitisme in Argentinië en Tiger Woods gaat De Groene Amsterdammer weer de diepte in. Woods had het boek van de Midas Dekkers van de masturbatie moeten lezen, denk je onwillekeurig.

Meer over