Klassiek

De grootste indruk maakt Ingrid Geerlings in de Sequenza voor fluit van Luciano Berio ★★★★☆

Asko|Schönberg is te gast in de avontuurlijke concertserie De Link in Tilburg.

Ingrid Geerlings Beeld Esther de Bruijn/Radio Filharmonisch Orkest
Ingrid GeerlingsBeeld Esther de Bruijn/Radio Filharmonisch Orkest

De rieten stoelen kraken een beetje in de kapel van Het Cenakel in Tilburg. Hoort erbij, tuurlijk, maar als tijdens Olivier Messiaens hoornsolo Appel interstellaire de opnametechnicus met koptelefoon onbewust heen en weer bewegend zijn bijdrage levert aan het klinkende geheel, blijft er van de concentratie weinig over. Die concentratie heb je nodig in de avontuurlijke concertserie De Link, waar dinsdag het ensemble Asko|Schönberg te gast is. Twee nieuwe stukken (2020) worden afgewisseld met moderne klassiekers.

Violin Diptych van Samuel Adams, vorig jaar al uitgevoerd, eveneens door Asko-leider Joe Puglia op viool, houdt knap stand naast György Ligeti’s Tien stukken voor blaaskwintet: vielen eerder het kleurgebruik en effect op, dit keer vooral de subtiele wijze waarop Adams spanning vasthoudt. De Ligeti’s worden in vijftallen opgedeeld. Niet volmaakt, maar we zitten wel op het puntje van de stoel en denken: niet doorheen kraken.

Het nieuwste stuk klinkt eigenlijk als het oudste. Robert Zuidam schreef met Déploration een intelligente hommage aan zijn in 2018 overleden collega Oliver Knussen, de ontzagwekkende knuffelbeer van de actuele muziek bij wie iedere hersenverbinding in het teken stond van klank. Een klein beetje Knussen schemert wel door, de harp geeft het een Franse toets. De wanhoop is er in een passage die het midden houdt tussen een vraag- en een uitroepteken.

Maar de grootste indruk maakt Ingrid Geerlings in de Sequenza voor fluit van Luciano Berio. Al bij de eerste noot zit je in Berio’s wereld. Niemand die zo kan schakelen, kan kleuren, kan vertellen als zij. Voor de volgende keer: als u de naam Ingrid Geerlings leest, moet u daar zelf in uw hoofd maar ‘de fenomenale’ bij lezen, want we kunnen niet bezig blijven.

Messiaen, Ligeti, Berio, Adams en Zuidam

Klassiek

★★★★☆

Door Asko|Schönberg

12/10, Het Cenakel, Tilburg. Op 15/11 terug te luisteren op De Concertzender.

Meer over