de Gouden Arie

Dat was het dan, weer een mediajaar in rook opgegaan. Drie dagen lang op deze plek: op zoek naar De Gouden Arie 2009, de jaarlijkse Mediatrofee van de Volkskrant....

40 Rob Trip Met stip binnen. Nergens in Hilversum vind je een man met zo’n ongeschonden blazoen als Trip. Hij heeft alles: de looks, de dictie, beheersing – kom er maar eens om. Afgelopen jaar maakte hij, na jaren radio en Buitenhof, indruk als de gezaghebbende presentator van de serie De Oorlog, komend jaar beleeft hij zijn vuurdoop als anchor in het achtuurjournaal, in de nog natte voetsporen van Philip Freriks. Het journaal zal nooit meer hetzelfde zijn.

39 Joop Atsma De start van de Ronde van Spanje, de Vuelta, in Drenthe en een verbeterd weeralarm van het KNMI. Zomaar wat wapenfeiten die zonder CDA-Kamerlid Atsma niet tot stand waren gekomen. De mediaspecialist stond ook in 2009 op scherp, zoals in augustus toen hij voorstelde de idealistische omroep Llink uit het bestel te gooien ten faveure van Wakker Nederland van De Telegraaf. ‘Een Atsmaatje’, sprak een geïrriteerde minister Plasterk , die het besluit nog moest nemen. Andere interventies van de parlementariër uit Surhuisterveen hadden minder succes: de volgens hem te machtige netmanagers van Nederland 1, 2 en 3 zitten nog op hun plek.

38 Reinout Oerlemans Zijn zegetocht door het leven kreeg een beslissende wending doordat hij vanuit Amerika klunend op zijn schreden moest terugkeren naar Nederland: The crisis, you know. Arnies droom aan diggelen. Gelukkig werd een vrouw die kanker had kotsend, maar wel liefdevol bedrogen door haar man. De filmversie van Komt een vrouw bij de dokter was al een hit vóór de première, met dank aan de vrienden van RTL Boulevard, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman, De Telegraaf en vele glossy’s die wekenlang dagelijks gratis reclame maakten. Komt een man bij de kassa: toupetje af voor Oerlemans, regisseur van zijn eigen succes.

37 Chantal Janzen Wat kan ze presenteren, hè, die meid. Musicalmeisje Chantal Janzen dankte haar faam afgelopen jaar nog grotendeels aan die ene keer dat zij fijntjes hockeyster Fatima de Moreiro te kakken zette na haar valse zangdebuut. Het verloste haar definitief van het blondegansjesimago, om plaats te maken voor het heus wel gevatte loedertje dat ze wil zijn.

Dit jaar moest de verse mamma het allemaal verzilveren. Niet helemaal geslaagd: het gala van de Televizierring was het aanzien nauwelijks waard, evenals het Gouden Loeki-gala, twee weken geleden op tv. Janzen doet wat spelletjes, maar veel mag het niet om het lijf hebben.

Madame Tussaud heeft een beeld van haar in de maak. Compleet met wassen neus.

36 Beau van Erven Dorens Gekuifde stekelbaars, Eeuwige Belofte – hij hoeft hem alleen nog maar even waar te maken. Kerstkind Beau van Erven Dorens dus, bijna 40 en nog altijd drijvend op zijn zelfgeschapen imago van corpsbal, een roman en een volwassen Shaffycomplex ten spijt. Hij heeft de looks, maar iets lijkt te ontbreken: inhoud en een doel. Dit jaar won hij wel een Emmy voor zijn programma The Phone, geproduceerd door zijn eigen productiebedrijf.

Groots verruilde de miskende romancier RTL voor het intellectuelenkanaal SBS, waar hij eindelijk in de buurt kwam van geestverwanten als Gerard Joling; in glitterpak gieren om Hans Kraay jr. die door een wand van bordkarton het water wordt ingepleurd. CQC was zijn andere droom: een ‘nieuwsrubriek’ die het moet hebben van een dronken cameraman en twee bravoureballen, onder leiding van Beau, brave huisvader die maar niet volwassen wil lijken.

35 Ronald Plasterk ‘De minister van feesten en partijen’ noemde de VVD hem snerend, maar de PvdA-bewindsman op Media deed meer: twee aan De Telegraaf gelieerde omroepen toelaten tot Hilversum, bijvoorbeeld. Wakker Nederland, een initiatief van de krant zelf en Powned van GeenStijl, dochterbedrijf van de Telegraaf Media Groep. Tegelijk werd het idealistische Llink wegens wanbeheer uitgezet. Wat u zegt: linkse kerk, daar in Hilversum.

Ook anderszins hield de mediaminister de Publieke Omroep uit de wind. Zo mogen vijf ‘unieke talenten’ als presentator meer blijven verdienen dan de premier. En de kranten die rond de commissie-Brinkman klagen over oneigenlijke concurrentie van de omroepen krijgen een paar miljoen voor innovatie en jonge verslaggevers. Wel moeten omroepen hun tv-gegevens ter beschikking stellen aan dagbladen – tegen betaling.

Tot zover de aanpak van oneigenlijke concurrentie. Maar zie: in december beloofde de bewindsman een onderzoek naar mogelijke marktverstoring door websites van omroepen, die kranten, weekbladen en commerciële omroepen bezoekers kosten.

34 Aart Staartjes Goede tip van Aart Staartjes voor de jeugd van tegenwoordig: ‘Wees maar lekker stout.’

Hij gaf het goede voorbeeld met een spijkerharde aanval op de Publieke Omroep die, vond hij, bezig was zijn geliefde Sesamstraat om zeep te helpen. Het NPS-programma werd uitgezonden op waardeloze tijdstippen, aldus Meneer Aart. Half zeven moest het (weer) worden.

Hij vertrouwde dit toe aan de Volkskrant, had vervolgens de talkshows voor het uitkiezen, veroorzaakte een storm op Hyves (350 duizend handtekeningen), zette de PVV aan tot Kamervragen en gaf drie boze moeders inspiratie voor de site sesamstraatnaarhalfzeven.nl. Niet dat het veel hielp. Sesamstraat begint nog steeds om 17.35 uur, ‘kooktijd’ volgens Staartjes. Maar eens te meer was bewezen dat Meneer Aart niet alleen bij kinderen respect afdwingt.

33 Maurice de Hond Waarschijnlijk de enige opiniepeiler wiens gezag juridisch werd aangevochten – met succes. Het college van beroep van de Reclame Code Commissie oordeelde in september dat De Hond toch reclame mag maken voor de Nederlandse Energie Maatschappij. Eerder werd hij ‘te gezaghebbend’ gevonden om specifieke producten te mogen aanprijzen. Had minder succes bij de rechter: kreeg ook in hoger beroep twee maanden voorwaardelijk wegens smaad jegens ‘klusjesman’ Michaël de Jong. Gaat nu in cassatie. Peilde grote aantallen zetels voor de PVV, en een mager zesje voor Zomergasten-presentatrice Margriet van der Linden.

32 Geer & Goor Televisieroem is een ballon, gevuld met de lucht van natte scheten – geen duo dat die wet beter illustreerde dan de olijke tweeling Geer & Goor, voor al uw feesten en slemppartijen. Ook dit jaar hielden zij de roddelrubrieken in beweging; de eeuwig draaiende carrousel van faam en aandacht.

Goor zat even helemaal stuk toen hij zijn lichamelijk ongemak (wat schilfertjes hier, stijve ledematen daar, gebroken liefdes overal) opbiechtte aan zuster Pia Dijkstra in de ziekenhuissoap Vinger aan de pols. Ook Geer liet zich niet onbetuigd: hij was de enige echte ster in Popstars, hij straalde in zilveren astronautenpak in het lege Hole in the Wall, en wist zelfs zijn haarimplantatie (bilhaar werd overgeplaatst op zijn kale schedel) tot nationaal evenement te verheffen. Geen wonder dat het Majesteit dit jaar behaagde hem een lintje op te spelden.

De chemie tussen de twee verklaarde Gordon dit jaar in een interview met Volkskrant Magazine: ‘Gerard en ik halen het slechtste in elkaar boven.’ Het beste entreebewijs voor glamoursucces.

31 Derk Sauer Een prominente SP’er aan de knoppen bij NRC Handelsblad: zijn er dan helemaal geen zekerheden meer in het leven? De oud-hoofdredacteur van Nieuwe Revu vertrok eind jaren tachtig naar Rusland om er met succes kranten en bladen uit te gaan geven en ze voor een fortuin te verkopen.

Begon vier jaar geleden uitgeverij Nieuw Amsterdam en twee jaar geleden Het Gesprek, met Frits Barend en Ruud Hendriks. De ‘kwaliteitszender’ is geen kijksucces, ook niet na het toetreden van Harry de Winter. Daardoor is het helemaal handig dat Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer, niet alleen de meerderheid krijgt in NRC Media, maar ook in Het Gesprek. .

30 Martin Simek In een themanummer van De Groene Amsterdammer over seks werd Martin Simek geïnterviewd door Martin Simek. De vraag van Simek wanneer hij voor de eerste maal seksueel opgewonden was, leverde geen panklaar antwoord op: ‘Mijn eerste stijve, als u dat bedoelt, staat me niet helder voor de geest.’

Maar verder kwamen we ook in 2009 héél veel te weten over gevoelsman Simek en was het echt niet alleen Hanneke Groenteman die woest was op de RVU omdat hij in januari na veertien jaar moest stoppen met het radioprogramma Simek ’s Nachts. Gelukkig kwam het allemaal goed. Simek mocht van de EO Simek voor de verandering presenteren en Matthijs van Nieuwkerk koos hem als tafelheer in De Wereld Draait Door, zoals bekend een benijdenswaardige en goed betaalde klus.

29 Willem Middelkoop Erkend onheilsprofeet. Kondigde de kredietcrisis aan in zijn boek Als de dollar valt, graag geziene gast in de media. Handelaar en belegger in goud, wat hem in maart van dit jaar noopte te stoppen als journalist en beurscommentator van RTL. Rijdt nu in een zwarte BMW uit de 7-serie, de grootste die er is.

28 Tanja Lubbers Het laatste bericht over haar bestond uit twee zinnen. De eerste: ‘Algemeen directeur Tanja Lubbers van omroep Llink stapt op.’ De tweede: ‘Volgens Lubbers en de bewindvoerder van de in financiële problemen verkerende omroep is het beter voor Llink als een nieuwe directie en raad van toezicht de strijd voor toetreding tot het publieke bestel voortzetten.’

Dat was Llink. Ze hebben het in elk geval geprobeerd.

27 Cees Grimbergen, Aart Zeeman, Jochem van Gelder Terwijl de BBC net twee 50-plussers als presentator heeft aangetrokken en CNN’s Larry King (76) gewoon lekker doorwerkt, moest bij de NCRV Cees Grimbergen (58) na ruim tien jaar weg bij Rondom Tien. Wegens ‘vernieuwing’ wordt hij vervangen door Ghislaine Plag (34). Aart Zeeman (52) moest na twintig jaar ook weg bij de NCRV. Vernieuwing: Ghislaine Plag vervangt hem. Jochem van Gelder (46), presentator van Praatjesmakers: ook weg. Schrale troost: hij wordt niet vervangen door Ghislaine Plag.

26 Paul de Leeuw Televisiedier, omnivoor multitalent. Maar misschien was het allemaal wat veel dit jaar.

Elke dag de schreeuw van De Leeuw op tv, dat trekt niemand. Het kijkcijferkanon schoot dit jaar steeds vaker met losse flodders in een zoveelste variant op hetzelfde: dikke dames met rode Pearle-brillen die zich laten onderkotsen in een badje met zilveruitjes. Keten met huisdebiel Adje, een buitenlandse gast voor de gevoelige noot, en natuurlijk het orkestje van Cor – misschien kent Nederland het nu wel.

En dan nog produceren ook. Zijn bedrijf EVA beloofde dolende sterren op maat gesneden formats, maar wie er ook langskwam: succes niet verzekerd.

Gordon in Waar is Elvis?, Daphne Bunskoek en Katja Schuurman in het kibbelprogramma De Tafel van 5, zelf terug in Top of Flop: alles verdween. EVA verkeert inmiddels in kritieke fase, De Leeuw is door zijn poten gezakt.

Doktersadvies: het komende jaar tien maten rust, dan knalhard terugkomen.

Meer over