De Gewone Nederlander is de mediapersoonlijkheid van 2017

Columnisten, vloggers en programmamakers deden hun best, maar redden het (net) niet. We tellen af naar dé mediapersoonlijkheid van 2017.

De gelukkige winnaars. Beeld Marijke Groenveld
De gelukkige winnaars.Beeld Marijke Groenveld

40 Octave 'Okkie' Durham

(-) Dief

Maar één man lukte het dit jaar de heilige drie-eenheid van de televisie te scoren. Op één avond aan tafel bij De Wereld Draait Door, Pauw én RTL Late Night, dat had Octave Durham, zeg maar Okkie, ook nooit durven denken toen hij in 2002 twee schilderijen van Van Gogh jatte. Ook de voetballiefhebbers kwamen aan hun trekken. In de reconstructie van de roof door Vincent Verweij in Brandpunt onthulde Okkie dat hij destijds tijdens zijn vlucht een nacht had doorgebracht in het huis in Barcelona van een oude bekende uit Amsterdam. Hoi Patrick Kluivert! Die ontkende, maar voor het verhaal maakte dat niet veel uit.

39 Jan Roos

(2) Columnist

2017 was het jaar dat Jan Roos stopte met dingen. Eerst haalde Roos nul zetels bij de verkiezingen en zei hij, met al die idealen van 'm, de politiek vaarwel. Hij werd columnist bij De Dagelijkse Standaard waar hij als een peuter in een ballenbak z'n gang kan gaan. Roos ging ook weer vlogs maken, met titels als 'AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is een pooier', 'Moppen over Max Verstappen', 'Hetero blanke mannen, doe een jaar niets' en 'Marokkanen, wat doen jullie hier nog?'. Maar daar stopte hij eind vorige maand ook mee. Omdat YouTube zijn vlogs financieel zou censu... ach, wat boeit het. Van plaats 2 naar 39, een ongekende afstraffing. Op naar La Vie Sans Roos.

38 Peter R. de Vries

(28) Omnideskundige

Vriend van de lijst.

37 Freek van Noortwijk

(-) Vriend van

Freek van Noortwijk is chef-kok, een goeie zelfs, maar hij is toch vooral de vriend van Katja Schuurman. Het duo Fratja, de polderversie van wijlen Brangelina, raakt in interviews maar niet uitgepraat over hoe geweldig de seks is. Ze doen het elke dag en soms zelfs meerdere keren per dag, vertelde Schuurman deze maand tegen het tijdschrift Jan. Van Noortwijk noemde in Vogue Living hun seksleven dan weer 'episch'. Het interieurblad noteerde eveneens dat in zijn pied-à-terre 'een fiets met cognackleurig zadel' staat en dat er 'kamillethee in aardewerken kommen' wordt geschonken. Dat klinkt allemaal weer wat minder sexy, maar maakt het plaatje van een hipsterige John en Yoko wel compleet.

Naast het podium

Het zijn niet de minsten die dit jaar buiten de boot vielen. Wat te denken van programmamaker-journalist Fons de Poel die op NPO Radio 5 in het programma Tijd voor Max prijsgaf dat Pim Fortuyn seks met hem wilde? Ondanks zijn relatie met vlogger Bibi en zijn komende deelname aan het Songfestival haalde ook Waylon de eindstreep na het juryberaad niet. Evenmin als tv-nestor Hans Beerekamp (afscheid), Rob Geus (interview Geert Wilders), Dionne Stax (iets met Humberto Tan), Matthijs van Nieuwkerk (had na de zomer raar haar), Charlotte Mutsaers (commotie over roman), John van den Heuvel (bedreigingen), Roosmarijn Reijmer (weg bij de radio) en Frénk van der Linden (ode aan Frénk van der Linden).

36 Jan de Jong

(-) Directeur

Directeur NOS wordt directeur van Feyenoord. Transfer van het jaar. Zelfs Johan Derksen was erover te spreken. Wel had hij kritiek op het kapsel van De Jong. Kennelijk een tijdje niet in de spiegel gekeken, Derksen. Tussen de komst van De Jong en de val van landskampioen Feyenoord in de eredivisie bestaat vermoedelijk geen verband, maar toen de club in november na een gelijkspelletje tegen VVV naar de zevende plaats zakte, begon het er in de Kuip toch even om te spannen. Loos alarm. Wat hielp was dat verslaggevers De Jong een paar dagen later in de catacomben van het stadion het clublied van Feyenoord hoorden zingen.

35 Joey Boink

(-) Beeldvoerder

Joey Boink, goeie naam trouwens, is de maker van de meest besproken maar minst bekeken documentaire van het jaar. Jesse The Movie, gemaakt dus door GroenLinks-beeldvoerder en Klaver-buddy Boink, zou eerst door BNNVara worden uitgezonden, maar toen toch maar niet, want propaganda. Vervolgens sprong Blendle in het gat: voor de prijs van een magnetronmaaltijd (4,99 euro) kon je je onderdompelen in de wereld van Jesse, inclusief vrij zicht op zijn blote bast, boxershort en eikeltjespyjama. Niet zo sympathiek maar wel verstandig: je geld terugvragen kon voor deze ene keer niet op Blendle.

34 Dominique Weesie

(-) Mediadirecteur

De Powned-baas installeerde zich net langs de infinity pool toen een bericht uit Nederland zijn vakantieadres bereikte. Een van zijn onlineredacteuren had in een vlaag van onderbuikloop geschreven dat een verdronken asielzoeker in Venlo andere zwembadbezoekers 'een vervelende dag had bezorgd'. Tja, dat krijg je bij een club waar op deugen de doodstraf staat en de baas van een criminele motorbende tegen betaling wordt geëerd met een invoelende documentairereeks. Grootverdiener Weesie (meer dan de Balkenendenorm voor 6 minuten televisie per dag) bood snel zijn excuses aan en draaide zich om op zijn handdoekje.

33 Shane Kluivert

(-) Mediafenomeen

Zo jong (10) hadden we ze nog niet eerder in De Gouden. Mediafenomeen, maar echt. Ga maar na: erkend foodbloggertje ('Deze zalm zit lekker in de kruiden'), transfer van Paris Saint-Germain naar Barcelona (door de verhuizing van pa en ma naar Spanje, maar toch), een 5-jarig contract met Nike, meer dan 55 duizend abonnees op YouTube, bijna 200 duizend volgers op Instagram en in 2018 een eigen kookboek. En dan laten we de vader (Patrick) en oudere broer (Justin) nog maar even buiten beschouwing. Leuk joch, al vonden we zijn pastasaus (tomaten, ui, knoflook) wat gewoontjes. Verder hopen we vurig dat de volwassenen achter het omvangrijke project-Shane het beste met hem voor hebben.

32 Johan Derksen

(11) Voetbalanalist

Ook dit jaar vond Johan Derksen weer van alles, maar De Snor heeft zijn notering in De Gouden dit jaar vooral te danken aan zijn rebellie tegen RTL in het algemeen en Erland Galjaard en Humberto Tan in het bijzonder. 'Humberto is echt een hartstikke leuke collega, maar ik moet altijd zweten en ik krijg jeuk als hij gaat presenteren', dat werk. Vervolgens viel iedereen over elkaar heen, tot aan Peter R. de Vries en Jan Slagter aan toe. Sunny Bergman en Sylvana Simons waren ook boos, maar dat had weer een andere reden: de homofobe grappenmakerij van Derksen en zijn maatje Van der Gijp. Vlak voor de deadline van De Gouden werd bekend dat RTL 7 volgend jaar in een talentenjacht op zoek gaat naar de Nieuwe Johan Derksen. Dat kan alleen maar goed gaan.

31 Tim Hofman

(39) Televisiemaker

'Je kunt deze bundel geen poëziedebuut noemen, omdat verzamelde woordgrapjes niet onder dichtkunst ressorteren.' Nee, aan de boekenredactie van deze krant lag het niet dat Gedichten van De broer van Roos op 2 binnenkwam in de Bestseller 60. Wat vermoedelijk harder aankwam bij Tim Hofman was de muilpeer van de huisbaas die hem een gebroken kaak bezorgde, in zijn populaire YouTube-serie #Boos. Zelf vond hij het tijd 'dat onze generatie zichzelf een schop onder z'n hol geeft', qua politieke bekommernis. En warempel: zijn verkiezingsinitiatief De Stembus was óók al raak.

30 Hanina Ajarai

(-) Columnist

Die column over MH17 was reuze onhandig. Eentje in de categorie: nog een nachtje over slapen en daarna via ctrl-A en backspace naar het kerkhof der vluchtige overpeinzingen. Maar met haar column in het Algemeen Dagblad sneed Hanina Ajarai best een interessant punt aan: waarom beroert de ene ramp je wel en de andere niet? MH17 raakte haar niet en de gezondheidstoestand van Ajax-speler Nouri wel, bekende ze. Daar eindigde de analyse helaas. Lezers - en vooral het leger ritueel bozen op sociale media - zagen er een trap na in voor de nabestaanden. Door een moslima nog wel. Ajarai werd ontslagen. Twee maanden later liet Jort Kelder in Pauw zien hoe je dat nou doet, je schouders ophalen over een ramp. 'Het zou hypocriet zijn om te zeggen dat het me raakt', zei hij over de orkaan die Sint-Maarten verwoestte. Geen ophef natuurlijk.

29 John de Mol

(-) Mediamagnaat

In zekere zin staat John de Mol altijd in De Gouden, ook als hij er niet in staat. Maar dit jaar manifesteert zijn omnipresentie zich in een keurige 29ste plaats, ondanks of dankzij zijn Telegraaf-blauwtje. Niet te hoog, niet te laag, beetje in de luwte, precies zoals De Mol het wil. In juli werd hij volledig eigenaar van SBS en eind vorige maand onthulde hij dat al zijn mediabedrijven in het vervolg verdergaan onder de vlag van Talpa Network. Internetbedrijfje erbij en werelddominantie in Nederland lonkt.

28 Annabel Nanninga

(-) Columnist

In het echt schijnt Nanninga dus reuze mee te vallen, maar ook in 2017 gingen we weer menigmaal een straatje om als de geradicaliseerde beroepsbelediger online van leer trok. Tussendoor kondigde ze een interessante carrièremove aan. Nanninga werd idealist en is komend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor Forum voor Democratie in een naar eigen zeggen 'verwijfd, extreem -links, geïslamiseerd, crimineel grafgat'. Amsterdam dus. Thierry Baudet vroeg haar net op tijd, want ze was al druk op Funda aan het kijken naar een woning buiten dit oord van verderf.

27 Famke Louise

(-) Vlogger

Het postmodernistische meesterwerk Op Me Monnie, half hiphopliedje, half ophefmachine, vat de tijdgeest genadeloos samen: geld is geld, vloggers zijn rappers, clicks zijn clicks, haters zijn fans en je sannie is verraderlijk. Nadere toelichting geeft Famke Louise niet, want haar kunst spreekt voor zichzelf, zelfs als niet iedereen het kan verstaan.

26 Ryanne van Dorst

(-) Televisiemaker

Ryanne van Dorst (podiumnaam: Ella Bandita) vertelde dat ze was geboren als hermafrodiet, maakte in het jaar van genderneutraal het mooie programma Geslacht! en voor ze het wist werd ze geprezen als de meest authentieke en ongepolijste karakterkop op tv sinds Anouk bij The Voice of Holland. Vervolgens stapte ze met Maxim Hartman in een raftboot voor Risky Rivers, deed ze mee aan Ranking the Stars en zagen we haar in het programma Zomaar een gast, en toen wist écht iedereen: dit supermens is niet zomaar een nieuw tv-gezicht.

25 Özcan Akyol

(-) Columnist

Sinds Özcan Akyol terug is verhuisd naar Deventer zeikt hij nooit meer over hipsters en dat maakt hem zeker vijf keer draaglijker. In Pauw, DWDD, Studio Voetbal, de VaraGids en het AD roerde hij zich dit jaar met meningen die steeds milder, doordachter en dus net iets minder irritant werden. Dat Eus meer is dan een opiniefabriekje bewees hij bovendien met een tour langs al zijn neven en nichten in Turkije, wat hem bepaald niet in dank werd afgenomen door de gemeenschap die zich alhier door de lange arm van Erdogan laat bevredigen.

24 Rosanne Hertzberger

(-) Columnist

In april liep Rosanne Hertzberger de jongenskroeg van Dumpert en GeenStijl binnen en begon als een gek de aanwezige kereltjes in hun ballen te trappen. Of nou ja, ze ging even 'NSB'en bij de adverteerders', zoals GeenStijl-haatbaard Bart Nijman het noemde. Meerdere columnisten vielen microbioloog 'Rianne Herpesberger' bij en uiteindelijk schaarden ruim honderd hertjes, pardon: vrouwen uit de media, zich achter een adverteerdersboycot van GeenStijl. Best wel zielig natuurlijk, zulke keiharde broodroof, want die verkrachtingsfantasietjes worden ook maar gefaciliteerd door hardwerkende redacteuren die hun dochters moeten voeden. Enfin, Hertzberger was not impressed door wat huiliehuilie en een paar krachttermen en bond dit jaar, onder meer als Zomergast, ook de strijd aan met paleofoodies, kruidenvrouwtjes, pseudowetenschap en intersectionele lulkoek. Niet slecht, voor een NSB'er.

23 Giel Beelen

(6) Radiomaker

De bebrilde plaatjesdraaier verliet na twintig jaar 3FM en werd veroordeeld tot zes maanden rijontzegging wegens rijden onder invloed. Dat laatste was na een 'kookcursus met wijn erbij', zei Beelen ter verklaring, alsof je daar al kokkerellend wordt gedwongen wijn naar binnen te klokken alvorens in de auto te stappen. Verder werd hij aan het spit geregen op Comedy Central, een roast die hij handig benutte om reclame te maken voor zijn ochtendshow op radio Veronica. Jazeker, Veronica bestaat nog.

22 Beau van Erven Dorens

(-) Televisiemaker

'Ik ben nou eenmaal gezakt op de celebrityladder', tekende Volkskrant Magazine in 2015 - het jaar van de Gouden Peter R. - op uit de mond van Beau van Erven Dorens. De presentator verliet SBS6 en zette bij RTL een nieuwe klim in. En zie hem daar nu eens staan op trede 22, ver boven Boulevard-collega Peter R. de Vries. Na zijn geslaagde optreden als zomer-Humberto in RTL Summer Night oordeelden critici dat winter-, voorjaars- en najaars-Humberto eigenlijk wel gewoon weg kon blijven. Die kon Van Erven Dorens in zijn zak steken, bij de Zilveren Nipkowschijf-nominatie voor zijn programma The Amsterdam Project. Zoals ongeïnspireerde koppenmakers tegenwoordig boven interviews met hem schrijven: 'Beau is back.'

21 Erland Galjaard

(35) Mediadirecteur

In dat ene beeld zat eigenlijk alles: RTL-baas Erland Galjaard en zijn liefje Wendy van Dijk naast elkaar op het Televiziergala, verveeld kauwgum kauwend. Het powerkoppel ontbeerde dit jaar de gunfactor, zachtjes uitgedrukt, en op sociale media werd het kauwgumgifje dan ook gretig gedeeld: zie hier de ware aard van Er en Wen, loeiordinair en leeg als een bubblegumbel. De kritiek op RTL-pulp en het almaar terugkerende kliekje RTL-gezichten - hoi Ruben Nicolai! - steeg dit jaar tot ongekende hoogte, terwijl de kijkcijfers kelderden. Maar Galjaard hield zich stil en deed niets. Nou ja, hij pakte het dj'en op, live te volgen op zijn Instagram, samen met zijn bestie Roland Molendijk (#friendsinmusic), die u trouwens om de dag kunt zien in RTL Boulevard, waar hij zit omdat hij zo ontzettend veel weet over muziek.

20 Mattie en Wietze

(16) Radiomakers

Was vorig jaar Mattie degene die werd bedrogen (zijn vriendin baarde een tweeling waarvan hij niet de vader bleek), dit jaar was hij de bedrieger. Het duo zou bij Q-Music vertrekken en samen een ochtendshow gaan presenteren bij Sky Radio. Maar Mattie kreeg achter de rug van Wietze een lucratief contract bij Q aangeboden, tekende dat en nou, toen ontplofte het universum.

19 Angela de Jong

(-) Televisierecensent

Tv-recensent Angela de Jong schoof in de voorbije maanden geregeld haar vaste fotoattribuut (de afstandsbediening) terzijde om zelf in beeld te kruipen. De stem van het AD-volk/vertolker van menig kringverjaardagmening won de tv-quiz De Slimste Mens en ontpopte zich tot de grootste doorn in het oog van dj Erland Galjaard en zijn RTL. Ze voelde zich genaaid door de zender én door Gordon die niet ging trouwen ('gewetenloos'), waarna Gordon en de zijnen zich genaaid voelden door Angela de Jong. Ja mensen, het is naaien of genaaid worden in de donkere steegjes te Hilversum.

18 Jelle Brandt Corstius

(-) Televisiemaker

Op de voorpagina van misschien wel de beste krant van Nederland beschreef Jelle Brandt Corstius misschien wel de makkelijkst herleidbare #MeToo-ervaring van 2017. Het was allemaal anoniem natuurlijk, maar Frits Barend was er desalniettemin onwijs van geschrokken. Het wás ook een vreselijk naar verhaal - al vond Peter R. de Vries het niet waterdicht, want hoe kon je op het ene moment gedrogeerd zijn en op het volgende moment wegrennen? En was het niet heel toevallig, vond Peter Plasman, advocaat van een niet zo anonieme tv-maker, dat er een week later een tv-programma over robots van Brandt Corstius van start ging? Nee, chic was het allemaal niet, maar leerzaam wel: alle mannen zijn schoften, alleen de slachtoffers niet.

17 Frank Masmeijer

(-) Televisiemaker

Jarenlang vertoefde Frank Masmeijer alias 'Het Antwoord op Alle Pubquizvragen' samen met Rob Fruithof en Rolf Wouters comfortabel in De Vergetelheid, maar afgelopen jaar probeerde mister Dinges zijn comeback op televisie af te dwingen met een SBS6-documentaire over zijn leven en een boek. Gaat er voorlopig niet van komen, want in oktober werd Masmeijer in België veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van een gigantische partij coke in een pallet bananen. In afwachting van het hoger beroep - en omdat er geen Europees arrestatiebevel is - verblijft De Mas in Nederland. 'Ik mag me vrij bewegen', zei hij in het AD. 'Kan overal naartoe, ook naar het buitenland. Alleen niet naar België, maar daar hoef ik ook niet naartoe.' Hahaha. Nee.

16 Sylvana Simons

(1) Presentator

Op de avond dat Giel Beelen werd geroosterd op Comedy Central, richtte cabaretier Peter Pannekoek het woord met een harde grap tot een van de mensen die zich om het vuur hadden verzameld, Sylvana Simons. Daar was alle reden toe. Het ene moment wordt ze weer eens met de dood bedreigd, het volgende staat er een clubje agressieve tokkies voor haar deur die vrezen dat de wereld vergaat als Zwarte Piet geen racistische karikatuur meer zal zijn. En dan is Beelen met zijn apengeluiden ('Rustig Sylvana', in 2016) nog maar een kleine jongen. Herinneren we ons het varken uit Kudelstaart nog dat een video in elkaar flanste waarin het hoofd van Simons gefotoshopt was op het lichaam van een vrouw die door de Ku Klux Klan was gelyncht en opgehangen? De grap van Pannekoek: 'Ik weet soms niet of het je kleur is of de stront die je elke dag over je heen krijgt.' Raak.

15 Eva Jinek

(-) Televisiemaker

For the record: wij vonden Eva Jinek altijd al heel leuk. Een ijskonijn? Nee, dat hebben we nooit gezegd. Ze is juist heel warm, geestig en spontaan, lekker fel en vurig ook. Niet te vergeten: veelzijdig. Voor Patricia Paay een schouder om op te huilen, voor Jan Roos een vlakke in het gezicht, voor Geert Wilders een kittig duwtje in de rug - Eva doet het allemaal met charme. Wist u trouwens dat Eva Jinek in Amerika heeft gewoond? Fascinerend land is dat; zou iemand eens een tv-serie over moeten maken.

14 Anne Fleur Dekker

(-) Activist

Weinig maakt reaguurders bozer dan deze linkse vrouw met rechtse naam. Wie wil weten hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van hysterisch rechts, die figuren van de ondergang van het Avondland, doet er goed aan even in de twittermentions van de activist Anne Fleur Dekker te kijken. De koene trollen zeggen Nederlandse vrouwen te beschermen tegen 'testosteronbommen' uit verre oorden, maar zingen zelf het refrein der vrouwenhaat het hardst mee. Over matige muziek gesproken: ene Harry Pater maakte zelfs een liedje over haar. 'Anne Fleur je bent zo gek als een deur', zong hij voor de webcam in zijn woonkamer. Theodor Holman bood zich aan als bedpartner in een 'oudemannencolumn', bozewittemannenblogjes tikken de vingers blauw over Dekker. Je zou denken dat mensen die onze beschaving ten onder zien gaan wel wat anders te doen hebben dan het intimideren van een 23-jarige.

13 Wierd Duk

(21) Journalist

Hoewel hij er niet eerder had gewoond, kwam journalist Wierd Duk dit jaar thuis, na zijn transfer van het AD naar De Telegraaf. 'De David Attenborough van de boze burger' (de Volkskrant op 14 januari 2017) werd als een verloren zoon binnengehaald en ging onvermoeibaar verder met zijn zoektocht naar rancuneuze en ontevreden landgenoten die vinden dat vroeger alles beter was. Duk blijft helemaal Duk, 'de putjesschepper van het populisme' (de Volkskrant op 27 december 2017).

12 Ismail Ilgun

(5) Vlogger

Sorry sorry sorry sorry sorry sorry sorry sorry sorry sorry. Tien keer betuigde Ismail Ilgun spijt in zijn excuusvlog - een door het Openbaar Ministerie opgelegd mea culpa met gastoptredens van onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, (ex-Gouden) Arie Boomsma, Spinvis en Fresku. De Zaandammer maakte promotie van treitervlogger naar voormalig treitervlogger, maar bleef veelbesproken dankzij de AD-serie Achter Buurten en zijn nieuwe stopwoord 'positiviteit'. En nu? Vergeven en vergeten? 'Jullie gaan nog veel van Izzy horen', beloofde hij in zijn sorryvideo.

11 Janine Abbring

(-) Televisiemaker

Eindelijk had Zomergasten met Janine Abbring weer een goede, empathische, charmante en betrokken interviewer te pakken. Hoogtepunt uit de reeks was haar gesprek met de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, dat met name het laatste uur ontroerende televisie opleverde. Voor dat gesprek ontving Abbring in oktober de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview van 2017. Zelf zei ze ook komend jaar haar werk als eindredacteur van Zondag met Lubach te willen afwisselen met Zomergasten. Laten we dat maar doen.

10 Gloria Wekker

(-) Emeritus hoogleraar

Emeritus hoogleraar Gloria 'witte onschuld bestaat niet' Wekker pakte op de valreep van het jaar een emancipatietrofee, de Joke Smitprijs. Gewoonlijk leidt de uitreiking van deze tweejaarlijkse overheidsprijs niet tot opwinding. Dat was deze keer anders. Witte boosmensen van (merendeels) rechtse signatuur stoven massaal met hun spandoeken naar buiten. Want: schande. De Telegraaf bracht in de protestmars Nausicaa Marbe en Rob Hoogland op de been. Arthur van Amerongen was er natuurlijk bij en Marianne Zwagerman en Sylvia Witteman lieten hun gezicht ook even zien, Syp Wynia (Elsevier) meldde zich, de Holmannen en Nijmannen namen hun hooivorken mee en ook bij Esther Voet en Jan Dijkgraaf sloeg de stoom uit de oren, wat allemaal ontzettend vermakelijk was. Alle lof dus voor de jury van de Joke Smitprijs.

9 Humberto Tan

(-) Televisiemaker

Vorig jaar viel Tan lelijk buiten de boot. Dit jaar is hij terug, with a vengeance, BAM, op 9. Alleen niet om de redenen die hij graag zou willen. Er was natuurlijk de affaire met Dionne Stax, die vooral tegen het zere been bleek van de immer woeste AD-recensent Angela de Jong (zie nr. 19). Zij pikte het niet dat 'Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond, alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft'. Bovendien ging het Mount Everest-afwaarts met de kijkcijfers van RTL Late Night en vertelde hij dat hij vanwege zijn anti-Zwarte Piet-uitlatingen al anderhalf jaar wordt beveiligd. Nee, 2017 was niet het jaar van Humberto. Maar toch ook weer wel dus.

8 Anna Nooshin

(38) Vlogger

Besluit je als knappe heterovrouw met een andere knappe heterovrouw te bekken voor de cover van Linda Meiden, in je halfblootje nog wel, probeer je die oneerlijke rotwereld gewoon te behagen met een lekker kiekje dat de mensen moet laten inzien dat er helemaal niks mis is met lesbisch, alles voor de goede zaak natuurlijk, DOE JE HET NOG NIET GOED! 'Monica en Anna geven geen fuck om hokjes', stond er bij de foto waarvan in de LHBetc-gemeenschap en daarbuiten schande werd gesproken. 'Waarom wilden jullie dit?', vroeg Humberto Tan aan YouTube-succesnummers Monica Geuze en Anna Nooshin - die laatste is tegenwoordig zijn RTL-collega. Ze wilden gewoon samen iets moois maken. Tevens: 'Waarom niet?' Fair enough, maar dan niet denken dat je met lege hulzen ('Iedereen moet gewoon doen waar hij of zij zin in heeft') de hokjesgeest kunt neerknallen.

7 Derk Bolt

(-) Televisiemaker

Onder schot genomen door boeventuig, bedreigd, apparatuur in beslag genomen: programmamaker Derk Bolt (Spoorloos) had alles al een keer meegemaakt, maar een ontvoering nog niet. Nu kan hij wel, de grap dat hij voor de verandering zelf eens een keer spoorloos was, maar in juni sloeg de paniek toe toen hij en cameraman Eugenio Follender in Colombia werden vastgehouden door de marxistische guerillagroep ELN en taal noch teken van het duo werd vernomen. Maar als er dan toch een journalist moest worden ontvoerd en met vijf gebroken ribben door de jungle moest ploeteren, dan maar Derk Bolt. Een hoogtepunt, noemde hij de ontvoering deze maand zonder ironie in het AD. Het krankzinnige avontuur had hem doen beseffen dat vrijheid het grootste goed is, en ons dat Bolt een man uit één stuk is.

6 Patricia Paay

(-) Zangeres

Begin februari was de mediastorm rond het seksfilmpje zo groot dat het leek of Patricia Paay deze lijst zou gaan aanvoeren. Maar de Gouden Patricia? Nee, we zijn de matige woordgrapmakers van RTL Boulevard niet. Dat een oudere vrouw zich met enthousiasme begeeft op het vrijerspad zou niet zo opzienbarend moeten zijn. Schokkender is dat de gewone Nederlander (zie nr. 1) er geen problemen mee heeft om een gejat, intiem privéfilmpje massaal door te sturen. Daarvoor mag die gewone Nederlander zich best een beetje schamen.

5 Gordon

(23) Televisiemaker

Én geen liefde van zijn roerige leven én geen Gouden Goor; zowel een huwelijkskandidaat als een oeuvreprijs voor de presentator/owner of a lonely heart plus healthy food concept/ex-zanger lijkt een eeuwig durende kwestie van tijd. Zijn televisietrouwerij die niet doorging vormde een hoogte- en dieptepunt in weer een relletjesrijk Gordonjaar. Volgens de laatste berichten wordt hij in 2018 de Nederlandse Dr. Phil. Ook verschijnt er een biografie. Uitgever Oscar van Gelderen stelde al 'de totale deconstructie van de entertainmentindustrie' in het vooruitzicht. Als de gedoodverfde Gouden van de toekomst alsnog de ware vindt, zijn wij de eersten die het horen.

4 Job Gosschalk

(-) Castingdirecteur

Job Gosschalk was de paus van de castingwereld. In die hoedanigheid speelde hij altijd al een grote rol in deze lijst, zij het onzichtbaar. Dat hij carrières kon maken en breken wisten we, maar niet dat er rooms-katholieke praktijken bij kwamen kijken. Beginnende acteurs werden bij hem thuis verzocht 'een sportschoolscène' te spelen, met masturbatie en al. Wie weigerde kon een rol wel vergeten. Hoe had Hilversum eruitgezien als Gosschalk talent niet langs zijn morsige meetlat had gelegd? Hoe had de roemruchte geschiedenis van deze lijst eruitgezien?

3 Thierry Baudet

(7) Politicus

Eigenlijk kun je alleen maar bewondering hebben voor Thierry Baudet. Flirten met extreem-rechts, seksisme, racisme, en als je erop aangesproken wordt het allemaal een beetje weglachen. Ja nee zo bedoelde ik het natuurlijk niet. Ja nee dat was gewoon een etentje joh, gewoon even benieuwd. Maar wel twee zetels halen bij de verkiezingen. En minstens zo erg: wij, de media, trappen er gretig in, met opengesperde ogen. Peter van der Vorst ging gezellig op bezoek, de kijkers van EenVandaag verkozen hem tot politicus van het jaar en in De Gouden is hij van plaats 7 naar 3 geklommen. How a-Baudet?

2 Arjen Lubach

(17) Televisiemaker

Arjen Lubach geeft niets om aandacht of roem. De Televizier Ring wilde hij ook niet per se winnen, maar het was gewoon een vette stunt om zijn gezicht metershoog op de gevel van de Ziggo Dome te projecteren. Gelukkig pakte hij in zijn bedankspeech het hypocriete mediawereldje aan, waarmee hij zelf helemaal niets te maken heeft. Viral gaan is voor hem geen doel op zich natuurlijk, maar dat Zondag met Lubach de meest bekeken Nederlandse YouTube-video van het jaar heeft gemaakt met een boodschapje aan Trump is gewoon kicken. Ja toch? Nee, nee, nee, het gaat hem helemaal niet om invloed uitoefenen, maar volgend jaar gaan we mede dankzij Lubach wel mooi stemmen over een wet die sowieso niet gaat veranderen. Dat is toch lachen? Mindfuck! Hahaha. Wat zeg je, volgend jaar de Gouden Arjen? Nee, nou, dat is aan anderen. Hij is daar zelf helemaal niet mee bezig natuurlijk.

1 De Gewone Nederlander

(-) Burger

Was het premier Mark Rutte, met zijn 'doe normaal of ga weg', die de gewone, normale inwoner (u weet wie u bent!) van een trouwens ontzettend gaaf land als het fenomeen van 2017 lanceerde? Of toch CDA-voorman Sybrand Buma die in zijn H.J. Schoo-lezing vaststelde dat de gewone Nederlanders onderweg naar het volmaakte Nederland iets waren kwijtgeraakt, bijvoorbeeld 'het gevoel thuis en geborgen te zijn'?

Ook zo'n Gewone Nederlander? Van harte hoor. Wie gewoon deed, deed in 2017 eindelijk eens gek genoeg. Het podium was van u. U kreeg aandacht. In de debatten over de regeringsverklaring raakten het partijkartel en andere politici niet uitgepraat over de Gewone Nederlander.

null Beeld Marijke Groeneveld
Beeld Marijke Groeneveld

Dat was niet alles. Overal in de media doken Gewone Nederlanders op. Zagen we daar aan tafel bij Pauw Jenny Douwes niet zitten, de kindervriendin die het Friese grut niet bloot wilde stellen aan anti-Zwart Pietenbetogers en de Slag om Dokkum glansrijk in haar voordeel besliste?

Gewoon Nederland schaarde zich in de finale van Expeditie Robinson achter de volslagen onbekende Carlos Platier Luna uit Heerenveen, gespierde overlever van het (belangrijk signaal) 'eiland van de onbekenden'. Bij De Slimste Mens mocht de Gewone Nederlander het tegen de Bekende Nederlander opnemen.

null Beeld Marijke Groeneveld
Beeld Marijke Groeneveld

Intussen ging de pers massaal op safari, om gewone Nederlanders te spotten. Nieuwsuur liet de Gewone Nederlander kritische vragen stellen aan politici en stuurde reporter Jan Eikelboom op pad om de Gewone Nederlander te zoeken én te spreken. Toen de special van NRC Handelsblad over de Gewone Nederlander verscheen en bij DWDD Frans Bauer een lans voor hem brak, was de overwinning bijna binnen.

Tegelijkertijd implodeerde een andere Nederlander, de Bekende. Daar zijn er te veel van, was de plotseling veelgehoorde klacht. Die overdaad zou zelfs de oorzaak zijn voor de ernstige terugval van de belangrijkste BN'er-rondpomper, RTL 4.

Nee, dan de GN'er, vanaf nu De Gouden Gewone Nederlander, winnaar van een prijs waarvoor niemand een hoge prijs hoeft te betalen. De emancipatie is voltooid. Wij rekenen erop dat de kampioen van 2017 zichzelf blijft - gewoon, zeg maar.

Wat werd er van de eerdere winnaars?

De winnaars van vandaag zijn de verliezers van morgen, blijkt maar weer eens. Van alle oud-winnaars van De Gouden, die bestaat sinds 2009, handhaven alleen Sylvana Simons (eerste in 2016) en good-old Peter R. de Vries (2015) zich in het klassement. Ze zakten allebei flink, maar dat is altijd nog beter dan de volledig verdwenen Onno Hoes (2014), Badr Hari (2013), Bram Moszkowicz (2012), Ivo Niehe (2011), Clairy Polak (2010) en Arie Boomsma (2009).

De lijst

Deze lijst is samengesteld door Gidi Heesakkers en Paul Onkenhout. De teksten zijn van Julien Althuisius, Gidi Heesakkers, Haro Kraak, Paul Onkenhout en Loes Reijmer.

We spraken met samenstellers Gidi Heesakkers en Paul Onkenhout in onze cultuurpodcast over de verkiezing van de mediapersoonlijkheid van het jaar. Luister mee!

Meer over