De Gelaarsde Poes is uitbundig gepimpt theatersprookje

De jonge lichting acteurs grapt er op los, maar de uitbundige travestie is de kurk waarop De gelaarsde poes drijft. Een vondst is James Blond, een persiflage door Arjan Ederveen.

Arjan Ederveen als James Blond en Daan Colijn, Keja Klaasje Kwestro en Steyn de Leeuwe als de drie prinsessen in 'De gelaarsde poes'. Beeld Leo van Velzen
Arjan Ederveen als James Blond en Daan Colijn, Keja Klaasje Kwestro en Steyn de Leeuwe als de drie prinsessen in 'De gelaarsde poes'.Beeld Leo van Velzen

Het Ro Theater fikst het weer. Met De gelaarsde poes heeft het dreamteam rond regisseur Pieter Kramer en tekstschrijver Don Duyns opnieuw een uitbundig gepimpt theatersprookje gecreëerd, met dubbele moraal, legio dubbelrollen, nog meer decor- en kostuumwisselingen en altijd die schunnige ondertoon als lijm tussen gekscherende toneelromantiek en onbeteugelde parodie.

Het roadmovie-sprookje rond een arme molenaarszoon, die slechts een kat erft en door diens praatkunst en slim bedrog toch in hoogste kringen belandt, krijgt gezelschap van 'keuninklijke' taferelen aan het hof vaneen 'sleume' koning (Dick van den Toorn) met drie dochters . Ook de scènes tussen de kind-etende reuzenbenjamin - Alex Klaasen op stelten - en zijn kromgetrokken moedertje (Van den Toorn met krulspelden) worden in alle opzichten uitvergroot.

undefined

Een vondst is de infiltratie van James Blond, een hilarische persiflage door Arjan Ederveen. In zijn smoking cultiveert Ederveen een ordinair-elegante stijl. Vanaf 9 januari belooft vervanger Wart Kamps er een gymnastisch buitelende Blond van te maken. Componist Raymund van Santen heeft het halve repertoire van Michael Jackson klaargestoomd voor Klaasens oer-Hollandse liedteksten. Bart Rijnink zingt als vervanger van de nog geblesseerde Maarten Heijmans dit repertoire iets minder warmbloedig, maar danst wel weer watervlug geestige Jackson-loopjes.

Ook de jonge lichting acteurs grapt en grolt er op los. Keja Klaasje Kwestro is een sterke motor als dwarse puberprinses Wendy die smacht naar 'tongen' met een boerenzoon ('Als je kunt tongen, tong dan mee.'). Steyn de Leeuwe buit zijn verbaasde blik knap uit, Tom van Kalmthout lijkt als molenaarszoon zo uit een sprookjesboek gestapt en Daan Colijn strooit als fee met glitter en Vlaams accent.

Grappig is de slinger van acht piepjonge kinderen, schattig boers of koddig verkleed als rechts- en linksdraaiende gehaktballen. Soms neemt het verhaal een afslag te veel, maar dat deert nauwelijks omdat een fantasievolle aankleding regeert, met dank aan decorontwerper Niek Kortekaas. Bovenal blijft de uitbundige travestie de kurk waar De gelaarsde poes op drijft. Met als hoogtepunt: een krolse Klaasen als krabpaaldansende variétépoes Mi Tong.

De gelaarsde poes. Jeugdtheater. Door het Ro Theater. Vanaf 8 jaar. 20/12, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 28/3.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in

Meer over