de filmliefde van ware connaisseurs

****..

DVDMasters of Cinema

Distributie Eureka!www.eurekavideo.co.uk/moc

Duitse zwijgende films en Japanse klassiekers: dat zijn de twee zwaartepunten van de Masters of Cinema-serie die door het Britse label Eureka! wordt uitgebracht.

Twee schijnbaar niet-gerelateerde deelverzamelingen van de filmgeschiedenis zijn dat. Toch kan er een overeenkomst worden gevonden tussen films als Joe May's Asphalt enerzijds en een meesterwerk als The Face of Another van Hiroshi Teshigahara anderzijds. Zowel de Duitse jaren twintig als de Japanse jaren vijftig waren namelijk periodes waarin filmregisseurs de extremen van het gebruik van de zwartwit-film opzochten, met expressieve decors vol sterke contrasten en een scherp lijnenspel. Maar vooral reflecteert de selectie van zulke films dat de serie door connaisseurs wordt samengesteld, die weten wat er in het dvd-aanbod ontbreekt.

Van Kurosawa zijn niet zijn succesvolle samoerai-films opgenomen, maar de vrijwel onbekende Dostojevski-verfilming The Idiot. Van Teshigahara niet het veel beroemdere Vrouw in het Zand, maar The Face of Another: een andere, minstens even knappe samenwerking met schrijver Kobo Abe en componist Toru Takemitsu, die als altijd weet te verbazen. In de film belandt de hoofdpersoon, een man die een nieuw gezicht heeft gekregen, in een biertent waar een zangeres in slecht Duits een prachtig walsje zingt.

Extra's worden in deze dvd-serie meestal spaarzaam gebruikt. Dat wordt gecompenseerd door de lange essays die de uitgaven begeleiden, waarbij de dvd van Kwaidan de mooiste tekst bevat.

Niet alleen herbergt het zeventig pagina's tellende boekje de novelles waarop regisseur Masaki Kobayashi zijn vier spookverhalen baseerde en is er een lang interview met de regisseur, dat wordt vooraf gegaan door een overzicht van zijn werk. Ook biedt het een unieke aanvulling op het derde deel van de film.

In dat derde deel wordt – in een scène die later van grote invloed op Peter Greenaway’s Pillow Book zou zijn – op het lichaam van een jonge monnik zorgvuldig een boeddhistisch gebed gekalligrafeerd om geesten op afstand te houden. Dat bij de dvd een volledige vertaling van die soetra wordt geboden, kenmerkt de nauwgezette filmliefde van de distributeur.DS

Meer over