Review

De Familie van Nielie heeft nog geen heldere vorm

Het feuilleton van theatergroep Kwatta over de turbulenties in een samengesteld gezin heeft nog geen heldere vorm. De liedjes klinken naar Annie M.G. Schmidt, maar de grappen zijn net niet ondeugend genoeg.

null Beeld Laura Luca
Beeld Laura Luca

De lusten en lasten van een samengesteld gezin: mooi thema voor een familievoorstelling. Herkenbaar ook, die moeilijk passende puzzels rond kinderen, (gescheiden) ouders en grootouders. Theatergroep Kwatta heeft er een vierdelig feuilleton omheen gebouwd, De Familie van Nielie (6+).

Het eerst deel, geschreven en geregisseerd door artistiek leider Josee Hussaarts, toont nieuwsgierigmakende personages. De vrolijke weduwnaar Theo (een energieke Gustav Borreman) en dwarse puberdochter Pam (Jade Olieberg) proberen een nieuw gezin te vormen met de gescheiden Saar (Marieke van Leeuwen) en haar stotterende zoon Jonathan (Roben Mitchell). En dan zoekt oma (Lieneke Le Roux) ook nog onderdak. In haar klerenkast schuilt een huisfilosoof (Joost Dekker) met Gronings accent.

Lastig is dat Hussaarts het stuk nog geen heldere vorm verschaft. Ze begint met een naïeve voice-over van twee kinderen die met poppen 'familietje spelen' en zo de gezinsleden introduceren. Dat legitimeert zotte invallen, maar houdt geen stand als het gezin in een avontuur in Venetië terechtkomt.

Muziektheater mag het niet heten. Daarvoor trompetteren en trommelen de vier musici van het Nationaal Jeugd Orkest te sporadisch. De liedjes (van componist Rogier Bosman) hebbende toon van een Annie M.G. Schmidt-musical, maar de grappen zijn net niet ondeugend genoeg.

Gelukkig staat er schrijftalent in de startblokken voor volgende afleveringen: kinderboekenauteur Simon van der Geest, de schrijvende actrice Nhung Dam en de ervaren Tamara Bos. Laat die liefde maar barsten.

De Familie van Nielie barst van liefde (6+)
Jeugdtheater
***
Door Theatergroep Kwatta. 28/12, Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee.

Meer over