nieuws

De familie van Armand Baag schenkt werk aan Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de tentoonstelling Surinaamse School afgesloten met een schenking van de familie Baag. Met deze schenking is het werk Dede Oso (1994) van Armand Baag (1941-2001) aan de collectie toegevoegd.

Armand Baag, Dede Oso, 1994. Beeld  Stedelijk Museum
Armand Baag, Dede Oso, 1994.Beeld Stedelijk Museum

Het museum bezat al twee werken van Baag, De stoffenhandelaar (1976) en Rasta Morning (1980). Het nieuwe werk toont vier in het wit geklede figuren bij een wake (Dede Oso betekent ‘dodenwaken’), mogelijk een moment waarop verhalen over de overledene worden uitgewisseld.

Armand Baag werd geboren in Paramaribo, waar hij tekenlessen volgde. In 1961 arriveerde hij in Nederland, waar hij aan de kunstacademie in Tilburg studeerde, waarna hij naar de Rijksakademie in Amsterdam ging. Met balletdanseres Willy Collewijn, zijn toenmalige vrouw, vormde hij een dansduo. In 1970 richtten Baag en Collewijn de stichting Maysa op, een culturele broedplaats gevestigd in de Jordaan. En in 1971 was hij een van de initiatiefnemers van Galerie Srefidensi (‘onafhankelijkheid’), waar werk van Caribische kunstenaars wordt gepresenteerd.

De expositie Surinaamse School liep van 12 december tot 11 juli, en had te lijden onder de lockdown. Toen de musea eindelijk weer open waren liep het storm in het Stedelijk. Op de expositie waren honderd werken van 35 kunstenaars te zien, gemaakt tussen 1910 en halverwege de jaren tachtig. Naast werk van Baag was er werk te zien van kunstenaars als Felix de Rooy, Nola Hatterman, Erwin de Vries en Guillaume Lo-A-Njoe. De online rondleiding is nog te kijken via de site van het museum.

Meer over