RecensieEssener Philharmoniker

De Essener Philharmoniker krijgen het publiek mee met een zwelgende waaier van walsen en dansen naar opera-ouvertures en intermezzi ★★★★☆

Nummers van The Beatles en Deep Purple zijn de vreemde eend in de bijt.

Maartje Stokkers
Dirigent Tomáš Netopil. Beeld Marco Borggreve
Dirigent Tomáš Netopil.Beeld Marco Borggreve

Een avond met verschillende toegankelijke stukken vormt het slot van de (voorheen Robeco, nu BankGiro Loterij) Zomerconcerten van het Concertgebouw. De Essener Phiharmoniker brengen onder leiding van Tomáš Netopil een soort Last Night of the Proms, de feestelijke slotavond van de Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Van walsen en dansen naar opera-ouvertures en intermezzi: de muziek waaiert van opzwepend naar zwelgend. Netopil dirigeert de zeer gedegen Essener Philharmoniker met het grote, zekere gebaar dat daarbij hoort.

Tussen alle Dvořák, Bernstein en Johann Strauss jr. door klinkt ook Yesterday van The Beatles, gespeeld door vier cellisten uit het orkest. Een interessant arrangement waarin de zangmelodie, de gitaarakkoorden en de lijnen van het strijkkwartet worden ineengevlochten. Ook hun ronkende versie van Smoke on the Water van hardrockband Deep Purple werkt heel goed. Met de stok ruw over de snaren voor de rauwe gitaarrif en kloppend op de klankkast bij wijze van drums; ze krijgen de zaal helemaal mee.

Het zijn twee vreemde eenden in een verder klassieke bijt. Zo speelt violist Maria Milstein hoogtepunten uit het virtuozenrepertoire: Saint-Saëns’ Havanaise en Tzigane van Ravel. Vooral Ravel nadert perfectie. Het is de warmte in haar klank, de muzikale souplesse en haar bescheiden aanwezigheid die je hart stelen. Als sluitstuk klinkt, wat in Londen traditie is, de eerste Pomp and Circumstance March van Edward Elgar. De tekst van Land of Hope and Glory werd ook in Amsterdam meegezongen. Niet luidkeels, het klonk eerder als een zoemkoor. De zaal vulde zich met zachte stemmen en zo’n tweeduizend gelukkige gezichten. Het enige wat je dan kunt denken, is: zo hoort het te zijn.

Essener Philharmoniker

Klassiek

★★★★☆

Werk van o.a. Dvořák, Bernstein en Elgar o.l.v. Tomáš Netopil

30/8, Concertgebouw, Amsterdam.

Steeds weer bejubeld

Violist Maria Milstein is verbaasd als ze een goede recensie krijgt. ‘Ik kan hooguit zeggen: die paar maten zijn echt goed gelukt.’

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over