Ter RedactieDe krant van de toekomst

‘De Editie op tablet noemen we ook wel de Harry Potter-krant’

De Editie, de digitale tabletuitgave van de Volkskrant, bestaat nu ruim twee jaar. Hoe staat het ervoor met deze ‘versie 1.0 van de krant van de toekomst’? We praten bij met samensteller Lotte Grimbergen.

De Editie. Beeld Eva Faché
De Editie.Beeld Eva Faché

Geen klepperende brievenbus, geen plof op de mat op de vroege ochtend. Sinds twee jaar is er een nieuw soort krant die geruisloos binnenkomt. We hebben het over De Editie, de digitale uitgave van de Volkskrant op tablet: een bladerbare krant, maar dan met alle extra’s die een scherm met internetverbinding biedt. Bewegend beeld, direct kunnen doorklikken naar video’s en podcasts.

De Editie werd in mei 2018 gelanceerd door voormalig hoofdredacteur Philippe Remarque, die het destijds ‘versie 1.0 van de krant van de toekomst’ noemde. Door de redacteuren die hem maken wordt hij ook wel de Harry Potter-krant genoemd. Elke abonnee kan De Editie lezen, behalve de lezers die alleen de zaterdagkrant op papier krijgen en je moet natuurlijk wel een tablet hebben.

Lotte Grimbergen is al vanaf het begin een van de samenstellers van De Editie, wat betekent dat zij de indeling en vormgeving van de digitale krant coördineert. Wat haar team jammer vindt, is dat een heleboel lezers na twee jaar nog geen idee hebben wat De Editie is.

Voorschot op de toekomst

‘Er zijn nog steeds veel abonnees die toch de pdf-krant lezen. Ik vermoed zelf dat dit komt doordat de situatie nu verwarrend is. We hebben namelijk twee apps voor op de tablet, eentje voor de pdf-krant en eentje voor de Editie.’ Grimbergen hoopt dat de verwarring dit najaar ophoudt. ‘Dan krijgen we één app waarin je beide kan vinden.’ De Editie is vanaf dan ook op de telefoon te lezen.

De Editie is niet alleen ontwikkeld omdat de redactie de digitale mogelijkheden wil gebruiken, het is ook een noodzakelijk voorschot op de toekomst. De papieren oplage van kranten loopt al een tijd terug en de krant op papier uitgeven wordt in verhouding steeds duurder.

Bij de Volkskrant is er voorlopig nog geen sprake van dat papier doordeweeks verdwijnt, maar bij zusterkrant Het Parool, die ook bij DPG Media hoort, worden al plannen gemaakt om over een aantal jaar doordeweeks te stoppen met de krant op papier. Alleen nog in het weekend een pakket op de mat, de rest van de week digitaal nieuws. Het Parool heeft inmiddels een eigen versie van De Editie voor op de tablet, net als dagblad Trouw, ook onderdeel van DPG Media.

Specials

Overigens is De Editie nog steeds in ontwikkeling, zegt Grimbergen. Er worden bijvoorbeeld steeds vaker extra digitale specials uitgegeven op wat normaal gesproken krantloze dagen zouden zijn. Grimbergen: ‘We maken speciale Edities voor feestdagen, maar ook losse uitgaven rond één thema zoals burn-outs en een vakantie-Editie.’ Daarvoor gebruikt de redactie reeds gepubliceerde stukken uit het archief. ‘Die zou je op papier nooit opnieuw publiceren, maar in dit geval kan dat wel.’

Deze maand wordt er verder geëxperimenteerd: De Editie op zondag. Iedere zondag in augustus, als er geen reguliere krant is, verschijnt er wel een thema-Editie. Een uitgave met verhalen over een halfjaar coronavirus; een special over de droogte in Nederland; een Editie met de beste verhalen van de afgelopen tijd. Tegen het einde van augustus verschijnen twee specials over weer aan het werk gaan en het nieuwe sportseizoen.

Misschien voor abonnees een goede aanleiding om De Editie eens te openen, zegt Grimbergen. ‘Het leest echt lekkerder dan de pdf-krant op de tablet. Geloof me nou maar.’