Album

De dub en grime van The Bug klinkt nog gemener, met dank aan de dichtkunst van zijn gaststemmen ★★★★★

null Beeld
Beeld

Kevin Martin, alias The Bug, maakte al geen zorgeloze zomeravondmuziek. Al sinds zijn doorbraakplaat London Zoo uit 2008 combineert de Brit grimmige dubstep met vlammende voordrachten van een reeks gastvocalisten, en de toon is onveranderd zwaarmoedig.

Op Fire worden de dubbende duimschroeven nog strakker aangedraaid. The Bug zag de wereld de afgelopen jaren aan paranoia en een pandemie ten onder gaan en bedacht dat er maar één uitweg was uit het deprimerende moeras: die van méér muziek, nog gemener en nog een tandje urgenter. Fire is een onheilspellend album waarop de ingehuurde mc’s zichzelf overtreffen dankzij de tegen de buikwand bonkende bassen en sissende industriële bijgeluiden van The Bug.

Iedere track is raak en loopt over van maatschappelijke betekenis. In het intro schetst de dichter Roger Robinson een angstig toekomstvisioen van een wereld na nóg twee jaar corona, haat en klimaatrampen. Daarna brandt de hel los; in het geweldige nummer Pressure, dat klinkt alsof op de achtergrond een metaalfabriek ontploft, en in de opzwepende dubstep van Demon, met scherpe grimeraps in Jamaicaanse tongval van Irah. En vooral in het schurende War, dat lijkt ingesproken door Arnold Schwarzenegger.

The Bug haalt de beste dichters en stemkunstenaars van stal, zoals zijn vaste kracht Flowdan. Hij weigert nu eenmaal zijn dansvloerdub op te vullen met makkelijke stemmensamples en zoekt per track een geschikte stem. Dat betaalt zich uit: het venijn druipt ook van de traag golvende dancetrack Vexed met activistische spoken word van de Amerikaanse dichter Moor Mother en van de ratelende dancehall in Clash met vocalist Logan. Een donkere en tegelijk zeer opwindende prachtplaat.

Kevin Martin, alias The Bug. Beeld
Kevin Martin, alias The Bug.Beeld

The Bug

Fire

Dance

★★★★★

Ninja Tune/Pias

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over