Review

De Drie Apps van de Week: Wasgij, Tumblies en 12 Dagen Cadeaus

Volkskrant.nl zet elke zondag drie van de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: puzzelen met een raadsel, een spel naar een tv-serie voor peuters en de jaarlijkse gulle bui van Apple.

Appman a.i.
Geboren op tv, opgegroeid tot een app: de Tumblies. Beeld IJsfontein
Geboren op tv, opgegroeid tot een app: de Tumblies.Beeld IJsfontein

Lezzup? Puzzel!
Wasgij (Was gij?) klinkt als een Nederlandse titel. Maar deze variant op de bekende legpuzzel is een Britse vinding (draai het woord 'jigsaw' maar eens om). Bij een traditionele puzzel maak je de afbeelding op de doos na. Bij een 'wasgij' biedt de afbeelding aanwijzingen of hints voor wat er ontstaat als de puzzel af is. De puzzelaar moet zijn fantasie gebruiken. Sinds 1997 zijn er meer dan vijftig Wasgij's verschenen.

Van de Wasgij is een app verschenen voor de iPad en iPad mini. Iedereen kan twee gratis puzzels oplossen (met tot honderd stukjes) met Wasgij Lite. De volledige versie kost 0,89 euro en daarmee krijgen puzzelaars toegang tot nog eens twee breinbrekers met maximaal 504 stukjes. Elke volgende puzzel kost 89 cent. Er zijn er al twintig beschikbaar.

Wie zich op Facebook registreert krijgt een gratis speedpuzzel. Daarbij completeer je het plaatje in een competitie met andere gebruikers op het vriendennetwerk.
Wasgij is de tweede puzzel-app van Jumbo: eerder dit jaar verscheen er eentje van de hand van Jan van Haasteren, een ander puzzelfenomeen.

Wasgij Lite (iOS, gratis)
Wasgij (iOS, 0,89 euro)
JvH Puzzle App (iOS, gratis)

Wasgij Beeld Jumbo
WasgijBeeld Jumbo

Kinderspel
De Tumblies is een animatieserie voor peuters en kleuters die wordt uitgezonden door de KRO. Het zijn vier kleurige figuurtjes die bestaan uit twee, drie of vier losse schijven. In hun avonturen vallen de Tumblies voortdurend uit elkaar en dat leidt tot komische situaties die wezentjes spelenderwijs moeten oplossen.

Van de Tumblies is een app gemaakt door Ijsfontein, een van de belangrijkste studio's voor animatie en interactieve media in Nederland. Het idee is dat kinderen eerst aan aflevering bekijken en daarna zelf aan de slag gaan. De game is zo ontworpen dat een kind echt vrij kan experimenteren en zijn eigen spel kan maken. 'Goed of fout speelt geen rol, je hebt iets geprobeerd en dat is goed. Nieuwsgierigheid en 'uitproberen' wordt beloond, niet het resultaat', zegt Evert Hoogendoorn, gamesdesigner bij Ijsfontein.

De game is bedoeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar en ontwikkeld met behulp van een subsidie van het Europese- en het Nederlandse Mediafonds. Voorlopig tonen de Tumblies hun kunsten alleen op de iPad.

Tumblies (iOS, gratis)

undefined

Tumblies Beeld IJsfontein
TumbliesBeeld IJsfontein

Gulle gever
Apple speelt weer voor Sinterklaas - drie weken nadat de goedheiligman en zijn knech... medewerkers het land hebben verlaten. Met de 12 Dagen Cadeaus-app kun je tussen 26 december en 7 januari elke dag een geschenk downloaden. Dat kan een app zijn, een liedje uit de iTunes-platenwinkel of e-book. Elke gift is 24 uur beschikbaar. Apple waarschuwt dat sommige content niet in alle landen beschikbaar is.

Vorig jaar bestond de buit onder meer uit een gratis ep met muziek van Maroon 5, de foto-app Snapseed, de racegame Shift 2 Unleashed en en het reisboek Lonely Planet's Best in Travel 2012.

Apple kan zich wel een gulle bui veroorloven. Eind oktober maakte de Californische elektronicamaker bekend dat er in de voorafgaande vijf maanden tien milard apps zijn gedownload (en 60 miljard sinds de iTunes Store toepassingen begon te verkopen voor zijn iPhone en iPad). Van elke app waarvoor de gebruiker betaalt houdt Apple 30 procent achter.

12 Dagen Cadeaus

12 Dagen Cadeaus Beeld Apple
12 Dagen CadeausBeeld Apple
Meer over