appdate

De Drie Apps van de Week: Pact, Sonic & All Stars Racing en Edge Ski

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: geld terugverdienen met goede voornemens, racen met Sonic en een hulp bij het skieën.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Goede voornemens
De meeste goede voornemens zijn op 2 januari alweer gesneuveld. Dat is althans het cliché dat elk jaar rond de jaarwisseling weer te horen is. Dat het over het algemeen erg lastig is om de voornemens vol te houden, zullen weinig mensen ontkennen. Maar wat als je nu eens geld betaalt dat je alleen terug kunt verdienen door bepaalde vooraf gestelde doelen te behalen? Dat is het idee achter de app Pact, dat zich richt op gezondheidsvoornemens.

Een 'pact' sluit je door 5 of 10 dollar in te leggen, dat je kunt terugverdienen door een bepaald doel te behalen. Dat kan een bepaald aantal keren fitnessen zijn, of bijvoorbeeld het bijhouden van je voedselinname. Zolang je op de goede weg bent, krijg je wekelijks 30 cent tot 5 dollar terug. Haal je het door jou ingestelde doel niet, dan ben je je inleg kwijt. Een mooie stok achter de deur dus. Inleggen kan via creditcard of PayPal-account. De app kan ook worden gecombineerd met diverse andere gezondheidsapps, zoals RunKeeper of MyFitnessPal.

De app Pact werd vorig jaar al gelanceerd onder de naam GymPact. Oprichter Yifang Zhang vertelde tegenover techsite Techcrunch dat de naam nu is veranderd omdat veel mensen de woordgrap ('GymPact' klinkt als 'impact') niet begrepen, en dachten dat de app alleen toepasbaar was bij bezoeken aan de sportschool.

Pact
App Store (gratis)
Google Play (gratis)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Sterrenrace
Mario Kart is nog altijd de onbetwiste kampioen als het gaat om niet-serieuze racespelletjes, maar steeds meer games komen daar behoorlijk dicht bij in de buurt. Zagen we onlangs nog het zeer vermakelijke Angry Birds Go, nu is het de beurt aan Sonic en andere Sega-figuren om, opnieuw, de racebaan op te gaan. In 2011 behoorde Sonic & Sega All Stars Racing tot de populairste racegames op mobiele apparaten. De opvolger Sonic & All Stars Racing: Transformed verscheen vorig jaar al op de meeste gameplatforms, en is sinds 2 januari beschikbaar voor iOS en Android.

Opnieuw race je in deze game door omgevingen die gebaseerd zijn op bekende Sega-franchises zoals Sonic, Super Monkey Ball en Panzer Dragoon. De grootste vernieuwing is daarbij dat na elke ronde de baan drastisch verandert: zo kunnen gedeelten van het parcours worden geblokkeerd, of kan de baan plotseling onderwater komen te staan, zodat je moet wisselen van landvoertuig naar boot. De besturing werkt soepel: je stuurt met een stick onderin en door te tikken en te swipen kun je powerups gebruiken en stunts uitvoeren. Desgewenst kun je de besturing ook dusdanig instellen dat je de voertuigen bestuurt door kantelbewegingen te maken.

De game kost een kleine vijf euro, en voor het sneller ontgrendelen van verborgen personages (zoals Wreck-It Ralph) of het krijgen van extra hulpmiddelen voor een race kun je eventueel extra geld neertellen. Daarmee heeft Sonic & All Stars Racing: Transformed nog altijd een veel vriendelijker betaalmodel dan het eerder genoemde Angry Birds Go, dat je voor het minste geringste in de buidel laat tasten. De Sega-racer kent verder dagelijkse uitdagingen. Hoe meer je er achter elkaar weet te voltooien, hoe groter de beloning is die je ermee behaalt.

Sonic & All Stars Racing: Transformed
App Store (4,49 euro)
Google Play (4,49 euro)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Skihulp
Op wintersportvakantie? Dan is Edge Ski (voor iOS) een handige app om bij je te hebben. Niet alleen laat deze app met behulp van GPS precies zien waar je bent en lees je er allerlei informatie over de verschillende skigebieden - ook kun je er allerhande gegevens over je skiprestaties op aflezen. Je gemiddelde en maximale snelheid bijvoorbeeld, de afgelegde afstand, het hoogteverschil en hoe lang je erover gedaan hebt. De verschillende afdalingen kunnen los van elkaar worden berekend en opgeslagen.

Daarnaast is het mogelijk om een uitdaging in te stellen voor jezelf of voor vrienden. De resultaten van een afdaling of uitdaging kun je delen via Facebook, Twitter, SMS of Airdrop. Een partijtje skieën staat of valt (pun intended) natuurlijk met een goede voorbereiding. Ook daar is aan gedacht. De app laat je van tevoren zien wat de temperatuur is en hoeveel centimeter sneeuw er gaat vallen.

Edge Ski
App Store (gratis)

null Beeld AppStore
Beeld AppStore
Meer over