INTERVIEW

De culturele kalender van theatermaker Anne Maike Mertens

Wat staat er op de culturele kalender van theatermaker Anne Maike Mertens?

Theatermaker Anne Maike Mertens. Beeld
Theatermaker Anne Maike Mertens.Beeld

undefined

Aanstaande donderdag gaat de muziektheatervoorstelling We Are Here in première in de Melkweg. U heeft de regie in handen. Waar gaat de voorstelling over?

Over tijd, de kosmos en de eeuwige drang naar nieuwe kennis en ontdekkingen. De voorstelling is gebaseerd op de missie Apollo 11 waarbij astronaut Michael Collins in zijn eentje veertien keer om de maan cirkelt. Hij kijkt neer op de aarde als zwevende knikker in een zwart gebied; een beeld dat zaken als grenzen, machtsposities en alledaagse problemen relativeert.

Waarom moeten we erheen?

De voorstelling biedt de bezoeker een moment van reflectie en bezinning op het dagelijkse doen en laten. Een pas op de plaats dus eigenlijk. Dit gebeurt door het opwekken van verschillende gevoelens en sferen waarbij muziek, theater en beeld volledig met elkaar zijn geïntegreerd.

Welk boek leest u?

De autonauten van de kosmosnelweg van Julio Cortázar en Carol Dunlop. Het boek gaat over hun reis in een Volkswagenbusje waarbij twee regels gelden: op alle parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille stoppen en de snelweg nooit verlaten. Het boek inspireert me om ook op reis te gaan en mezelf daarbij een aantal regels en beperkingen op te leggen.

Welk museum bezocht u voor het laatst?

Het Van Gogh Museum voor de dubbelexpositie van Vincent van Gogh en Edvard Munch. Wat ik hieraan tof vond, was dat de expositie een parallel legt tussen het werk van twee kunstenaars die ik zelf nooit ontdekt zou hebben.

Welke serie volgt u momenteel?

Mr. Robot. De serie biedt inzicht in structuren die meestal aan je voorbij gaan en dwingt je om jezelf te positioneren in de discussie over datagebruik en privacy.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over