De CPNB Bestseller 60 van deze week: zomer!

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: zomer!

Plotseling was het zonnig en warm, en dacht alles en iedereen dat het zomer was. Ook de CPNB Bestseller 60, die deze week vol staat met thrillers – twee maanden te vroeg, want de Spannende Boeken Weken ­beginnen pas in juni. Nicci Gerrard en Sean French, samen Nicci French en schrijver van bestsellers, waren de eregasten tijdens de tweede editie van Independent Bookstore Day, vorige week zaterdag, en zijn nu ook de eregasten van de Bestsellerlijst: hun nieuwste thriller De dag van de doden (de laatste in de Frieda Klein-serie) komt binnen op 1, en staat als dwarsligger ook nog eens op de 23ste plaats. In het kielzog van French’ verhaal over een seriemoordenaar in Londen komt Klein klein kleutertje van M.J. Arlidge de lijst binnen (op 4), evenals Jo Nesbø’s Macbeth (9) en Stad van de eeuwige nacht van Preston & Child (30). M.J. Arlidges Iene miene mutte doet zijn herintrede in de Top 60 (51) en De val van Annika S. van Simons & Van der Zijl stijgt 25 plaatsen ten opzichte van vorige week (31).

Een ander teken dat de natuur danig in de war is door het onverwachte warme weer: het barbecueboek Smokey goodness 3 van Jord Althuizen, dat binnenkomt op 10. Nummer 3 is bigger en better, stoer en slow, burning hot, en bevat nieuwe flavours voor de Big Five op de bbq: beef, pork, chicken, fish en desserts. Als we Althuizen geloven mogen.

Komende week is de hittegolf voorbij en kunnen de zo enthousiast ­opgestelde barbecues de schuur weer in. Dan is het gewoon april zoals april ooit bedoeld was. En kan er hoogstens nog worden uitgekeken naar de ­zomer; met Onder de Italiaanse zon van Santa Montefiore (3), Zeezicht van Linda van Rijn (15) en De winter voorbij van ­Isabel Allende (22).

CPNB bestseller 60

1 Nicci French
De dag van de doden; Ambo Anthos (1)
Laatste optreden van Frieda Klein

2 Stephen Fry
Mythos; Thomas Rap (6)
De godenverhalen herverteld

3 Santa Montefiore
Onder de Italiaanse zon; Boekerij (2)
Over geen gewone kookcursus

4 M.J. Arlidge
Klein klein kleutertje; Boekerij (1)

5 Judith Visser
Zondagskind; HarperCollins (3)

6 Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezig Bij (32)

7 Femke Halsema
Macht en verbeelding; Lemniscaat (2)

8 Frank Krake
De laatste getuige; Achtbaan (2)

9 Jo Nesbø
MacBeth; Nijgh & Van Ditmar (1)

10 Jord Althuizen
Smokey goodness 3; Kosmos (1)

Meer over