De cavia van Jon Snow

Het was midden jaren zeventig van de vorige eeuw, in onze toenmalige woonplaats Nijkerk. Onze zoontjes hadden van klasgenootjes op school gehoord dat een cavia in huis zo leuk was. Langdurig gezeur aan onze hoofden. Er was geen ontkomen aan.

Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes is een geslacht van kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie Caviidae. Beeld colourbox
Cavia's (Cavia) of Guinese biggetjes is een geslacht van kleine Zuid-Amerikaanse knaagdieren uit de familie Caviidae.Beeld colourbox

Niet met de cavia door het huis lopen, dat is gevaarlijk, was onze waarschuwing. De jongste van onze twee jongens had zijn oren duidelijk verkeerd staan. Op een onbewaakt moment liep hij met de cavia in de handen toch de trap op naar de bovenverdieping van onze woning. Eenmaal boven ging het mis.

De cavia trachtte zich te ontworstelen aan de greep van onze zoon. Daarin slaagde het diertje glansrijk. Maar wel met als gevolg dat hij alle treden van de trap afduikelde, stuiterde, saltomortaalde en voor dood onder aan de trap bleef liggen.

Vier paar ogen namen geschrokken de situatie in ogenschouw. Het was overduidelijk: het beestje had het niet overleefd. Geen ademhaling, oogjes gesloten, nul beweging in het lijfje. Er zat niets anders op dan in onze tuin een plek te creëeren om het arme dier te begraven. Toen een doos was gevonden, mocht de jongste zoon het beestje erin leggen. 'Papa, mama, kijk eens, hij leeft toch', klonk het ineens uit zijn mond. De cavia had geen minuut later moeten beginnen met ademen - of hij was levend onder de aarde gestopt.

Puck Wagenaar, Doetinchem

Wie overtreft dit opperbeste huisdierverhaal? didu@volkskrant.nl

Meer over