AlbumrecensieRoger Eno & Brian Eno - Mixing Colours

De broers Eno steken de mensheid een hart onder de riem met een intieme ambientplaat ★★★★☆

null Beeld Warner
Beeld Warner

Ze zaten vaak naast elkaar, aan de eettafel in het ouderlijk huis en in de opnamestudio, maar een gezamenlijk album maakten de gebroeders Eno nooit. Terwijl ze toch al decennialang in dezelfde beroepsgroep opereren, die van de experimentele ambientmuziek.

Vanaf midden jaren nul stuurde Roger Eno geregeld intieme pianomelodieën op naar zijn broer, die ermee aan de slag ging. Ze verzamelden wat tracks en besloten dat het tijd was het verzamelde werk uit te geven, misschien ook om de mensheid een hart onder de riem te steken.

Want Mixing Colours is vooral een aangename plaat. In Spring Frost en Wintergreen - veel titels roepen paradijselijke natuurbeelden op – herkennen we de baanbrekende ambient die vooral Brian Eno maakte in de jaren tachtig. Soms doen de echo’s die hij om de galmende, koperachtige toetspartijen van zijn broer vouwt denken aan illustere meesterwerken als Apollo (1983) of The Pearl (1984).

De broers smijten niet met techniek, integendeel. Vaak hoor je niet meer dan een half verstomde piano op afstand, in de echo’s van de kosmos. Dat maakt de plaat prachtig, al klinken de melodieën soms bijna oppervlakkig of triviaal, zoals in het wat kitscherige Blonde. Maar volgens Brian Eno is juist dat ook de kern van de ambient, die in zijn ogen ‘net zo onopmerkelijk als interessant’ moet klinken.

De Eno’s weten van iets kleins, een minimale melodie of een sonoor orgelgeluid, iets groots en universeels te maken. Het nummer Celeste bijvoorbeeld krijgt steeds meer grandeur, hoe verder je al luisterend in de resonerende golven opgaat. De bastonen die zich aan het eind van de track onder de piano melden, zijn bijna een verstoring van de kalmte.

Roger Eno & Brian Eno

Mixing Colours

★★★★☆

Dance/Elektronisch

Opal/Deutsche Grammophon/Universal

Meer over