De Stijlpastoor

De broek van Hugo de Jonge lijkt steeds strakker om zijn hammen te spannen

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De skinny van de minister heeft een lange geschiedenis, verhaalt Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.

In Margaret MacMillans nieuwe boek War las ik dat vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog jurken maakten van gordijnen, net als Scarlett O’Hara in Gone with the Wind. Een nog creatievere trouvaille vond ik de naad die vrouwen achter op hun benen tekenden, zodat het net leek alsof ze zijden kousen droegen. Aan die (nep)kousen moet ik steeds denken als Hugo de Jonge weer eens daadkrachtig richting het Catshuis troont in zijn skinny jeans. Ooit was de zondag een dag waarop iedereen nette kleren aan moest, maar dat waren andere tijden. Je kunt dit – demissionaire – kabinet veel verwijten, maar niet dat ze zich op de dag des Heeren op hun zondags kleden. Het Catshuis op een gemiddelde zondag in 2021 lijkt meer op dancing ’t Hôfke op een zaterdag in 1983. En misschien ligt het aan mij (of aan het wasprogramma in huize De Jonge), maar de broek lijkt met de week strakker om de hammen te spannen.

In feite draagt de vice-premier een maillot van stretchdenim. Dat oogt vlezig, maar nieuw is het niet. In de middeleeuwen droegen mannen al lange kousen. Die waren van wol of van zijde en bedekten de onder een korte tuniek uit stekende benen. Zo’n dracht kennen we dan weer uit India in de vorm van de jodhpurbroek en de lange jurk die kameez genoemd wordt, het ensemble waar Jawarhalal Nehru vaak op terugviel. Indiaas eerste premier droeg het bij zijn bezoek aan Nederland in 1957. Juliana ontving op Soestdijk Nehru in een helwitte jodhpurbroek met een donkere kameez (de zwartwitbeelden geven geen uitsluitsel over de exacte kleur).

Prins Charles in jodhpur. Beeld Getty Images
Prins Charles in jodhpur.Beeld Getty Images

De Britten introduceerden veel gebruiken in India, maar vanuit de Raj kwamen ook praktijken deze kant op. Daaronder de Jodhpur, de broek die is afgeleid van de nauwsluitende churidar die door zowel mannen als vrouwen wordt gedragen. De jodhpur kreeg in Engeland de functie van polobroek, zoals we zien bij prins Charles. Zo’n broek zit strak om de kuiten, met extra bescherming aan de binnenkant van de knie en iets meer volume op heuphoogte voor flexibiliteit te paard. Op bovenstaande foto combineert de jonge kroonprins het met een vrolijke sweater van Hermès, een babyblauw overhemd van – ik gok – zijn vaste leverancier Turnbull & Asser en een zegelring om de pink. Het was 1977, er was nog geen sprake van een opstandige zoon en schoondiva, kortom not a cloud in the sky. Net ’t Hôfke in 1983.

Meer over