De gidsDe boekenluisteraar

De boekenluisteraar zoekt zijn toevlucht in fijne novemberverhalen

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Hugo Blom
null Beeld

Een collega vertelde me eens dat november, zo had hij dan weer van een personeelsfunctionaris gehoord, de maand was waarin de meeste werknemers om loonsverhoging gingen vragen. Dit was dus allemaal voordat november de maand werd waarin we allemaal, ja echt allemaal, onze snor lieten staan. Op Storytel hoef je trouwens je snor niet te laten zien, maar alleen maar op de snor te klikken in de banner en dan mag je dertig dagen gratis luisteren. U ziet, echte verbanden ontbreken tegenwoordig, iedereen doet maar wat. Snorren, salaris, luisterboeken, november. Dat komt doordat november een maand zonder enige vreugde is. Geen feestdagen, geen vakanties, geen verjaardagen (ja echt, wie is er nou jarig in november?), regen, wintertijd, sores en ja hoor, daar is het eerste whatsappje over wat we met oma doen met Kerst.

In de luisterboekenwereld zetten ze de misère nog even flink aan en worden we aangespoord met stapels luisterboeken onder een dekentje bij de centrale verwarming te kruipen.

Dan is de nieuwe luisterversie van het klassieke kinderboek Charlotte’s Web, dat net verschenen is, een ideaal novemberverhaal. Niet zomaar een luisterboek, voor deze versie werd een cast van meer dan twintig stemacteurs ingehuurd. En belangrijker: als verteller werd Meryl Streep bereid gevonden. Als het om films gaat, is de wereld te verdelen in de Streeplovers en -haters en er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat wanneer je een film over de maand november zou maken, je juist Meryl Streep zou moeten casten, maar hier gaat het alleen over haar stem en die zingt en danst door het verhaal, een heerlijke verteller.

Niet iedereen zal zijn toevlucht willen zoeken in het kind in zichzelf, in de onschuld, sommigen hebben in deze donkere tijden juist nog meer duisternis nodig. De duisternis van de ander. Journalist Ronan Farrow vergaarde faam met zijn artikelen in The New Yorker in oktober 2017 over de misdragingen van Harvey Weinstein. Dit jaar verscheen Catch and Kill, waarin hij de hele zaak uit de doeken doet, een verhaal dat veel verder gaat dan alleen Weinstein en waarin hij de complete machinerie van intimidatie en machtsmisbruik blootlegt. We kunnen kiezen. De Nederlandse vertaling wordt voorgelezen door Jurjen van Loon, acteur en stemacteur. Zijn stem klinkt nogal hard, snerpend, wat voordelig kan zijn voor een hoog-tempo-samenzwering-van-machtige-mensen, maar of dat dertien uur goed klinkt, durf ik niet te zeggen. Er is ook de originele versie, ingesproken door de auteur zelf, die in elk geval van moederskant acteursbloed heeft meegekregen, maar die niet per se de fijnste mannenstem van de wereld heeft. Ook een beetje gejaagd, waardoor het dubbelop wordt. Toch zonde van zo’n sterk verhaal.

Over foute mannen gesproken: Oek de Jongs Zwarte schuur vertelt het verhaal van een onvervalste macho-kunstenaar die evenwel wordt geplaagd door schuldgevoelens. Allerwegen positief besproken, dan kun je er donder op zeggen dat de luisterversie niet lang op zich laat wachten. Roel Bentz van den Berg leest voor met viriele stem, een beetje vettig soms, precies wat nodig is voor dit zintuiglijke verhaal. We willen niet alleen luisteren, maar ook voelen, vijftien uur lang. En als we klaar zijn, hebben we allemaal een snor.

Meer over