De gidsDe boekenluisteraar

De boekenluisteraar voorspelt dat luisterboeken een gouden toekomst hebben

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

null Beeld De Arbeiderspers
Beeld De Arbeiderspers

Nooit gedacht dat ik nog eens een accountantskantoor erbij zou halen, maar misschien hadden ze bij Deloitte zelf ook niet gedacht nog eens de krant te halen. Althans niet met een voorspelling over luisterboeken. Elk jaar brengt het kantoor de zogenoemde TMT Predictions uit, waarbij de afkorting staat voor Technologie, Media en Telecommunicatie: voorspellingen die vergezeld gaan van licht ironische en behoorlijk oubollige opmerkingen over hoe lastig het is de toekomst te voorspellen. Maar ze doen een gooi, met als belangrijkste punten dit jaar de opkomst van AI-chips, 5G en de ­verovering van de wereld door de e-bike.

Interessant natuurlijk, maar mijn oog bleef haken bij de voorspelde significante stijging van de wereldwijde verkoop van luisterboeken met 25 procent tot meer dan 3 miljard dollar. Dat laatste lijkt veel, maar is het niet, het gaat nu alleen om het percentage. Dat geeft aan dat luisterboeken nog steeds in de lift zitten, overigens samen met de podcast, alleen is daarmee veel minder makkelijk geld te verdienen. Ter relativering: de jaaromzet van gedrukte boeken is wereldwijd 145 miljard. The golden age of audio gaat, en dat is ook wel weer logisch, ten koste van radio. Die luisterminuten moeten ergens vandaan komen, want meer uren in een etmaal stoppen blijft toekomstmuziek voor 2120.

Dat in het verleden behaalde resultaten niet altijd een glanzende toekomst garanderen zou je, beetje flauw, kunnen zeggen van de winnaar van de Gouden Ganzenveer, Abdelkader Benali. Ware het niet dat juist zijn laatste roman, De weekendmiljonair, weer positieve kritieken ontving. Dat maakt zo’n prijs meteen ook weer een stuk verteerbaarder, anders kan het zomaar als een goedmakertje voelen. Benali heeft een hele ris titels geproduceerd sinds zijn debuut Bruiloft aan zee in 1996. Er zijn er vier voorgelezen, waaronder dat debuut en verder De marathonloper, Hotel Arabië en De weekendmiljonair. Maar vreemd genoeg niet De langverwachte uit 2002, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs kreeg. In zijn laatste roman heeft Benali zich bekeerd tot een zakelijke stijl, die haaks staat op de krullen en tierlantijnen uit eerder werk. Lekker voorlezen dus voor Francis Broekhuijsen, die een lekker vet Rotterdams accent niet uit de weg gaat in dit verhaal over een betere toekomst.

Terug naar het verleden. Die Gouden Ganzenveer wordt sinds 1955 uitgereikt aan een persoon of instituut met grote verdiensten voor het geschreven woord in de Nederlandse taal. In 2017 ging hij naar Arnon Grunberg, en van hem verscheen afgelopen week Bezette gebieden, dat er meteen ook als luisterboek is. De stem is van Jan Donkers, die alleen al een prijs zou mogen krijgen voor het voorlezen van de allereerste zin, die bijna drie pagina’s duurt. Dat was een enorme hap lucht, meneer Donkers, maar dan zitten we er wel meteen lekker in. Doorluisteren.

Nog een Ganzenveerlaureaat uit 2008, omdat het verleden soms zwaarder telt dan de toekomst. Net verschenen: Vals licht van Joost Zwagerman, voorgelezen door Jonathan Demoor. Een nieuwe stem in luisterboekenland. Die heeft de toekomst.

Meer over