De week in boekenWilma de Rek

De Boekenbon Literatuur­prijs is de slettebak onder de literaire prijzen

null Beeld

Oek de Jong is de winnaar van Boekenbon Literatuurprijs (50 duizend euro), die donderdag voor de allereerste keer werd uitgereikt.­ In de aanloop naar dat heuglijke moment was er het gebruikelijke gemor over de samenstelling van jury en shortlist (te wit, te man) en dat Oek de Jong alweer 68 is, hielp ook niet mee. Gelukkig blijkt oud een rekbaar begrip – Kamala Harris (56) werd maandag in deze krant ‘jong’ genoemd, en terecht – dus voor wit en man zal binnenkort ook wel een list worden bedacht. En overigens doet het er niet toe. Wat er wel toe doet, is de kwaliteit van de roman waarmee hij de prijs won. Gé Vaartjes schreef vorig jaar in zijn Volkskrant-recensie dat Zwarte schuur ‘alles in zich heeft om een klassieker te worden’ en dat De Jong ‘afrekent met de modieuze opvatting dat het leven overwegend maakbaar zou zijn’. Schot in de roos in dit coronajaar waarin het leven van alles bleek, maar niet maakbaar.

De Boekenbon Literatuurprijs is de slettebak onder de literaire prijzen. Hij plooit zich al drie decennia naar de grillen van de hoogst biedende sponsor en verandert net zo gemakkelijk van naam als van gedaante. Eerder heette hij BookSpot Literatuurprijs, ECI Literatuurprijs, AKO Literatuurprijs, ­Generale Bank Literatuurprijs en Fortis Literatuurprijs. Vorig jaar had hij zich op wonderbaarlijke wijze verdubbeld; er was een prijs voor het beste fictieboek én voor het ­beste non-fictieboek. Beide auteurs kregen 50 duizend euro.

Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen. Beeld Ivo van der Bent
Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuurprijs gewonnen.Beeld Ivo van der Bent

De Nederlandse Boekenbon BV die zich begin dit jaar over de prijs ontfermde, bracht dat weer terug naar één. Boekenbon BV, dat opereert onder de vlag van boekverkopersbond KBb, hoopt met de sponsoring niet alleen de verkoop van fysieke boeken te stimuleren – niets jaagt de verkoop zo lekker omhoog als een literaire prijs – maar ook van de boekenbon weer het instituut te maken dat het ooit was: in 2008 werd jaarlijks voor 38 miljoen euro aan boekenbonnen omgezet, in 2017 nog maar voor 20 miljoen. Het geld voor de prijs komt onder meer uit niet ingewisselde bonnen.

Of De Jong die halve ton nodig heeft om ‘ongestoord te kunnen werken aan een volgend boek’, zoals de doelstelling luidt, is de vraag. Vermoedelijk heeft hij meer aan politieke stabiliteit – in de VS, wel te verstaan. In een interview met Laura de Jong (geen familie) onthulde hij afgelopen zomer dat hij ­‘altijd bezig is met hun buitenlandse en ook binnenlandse politiek’ en momenteel ‘bijna dagelijks The New York Times’ leest. Zo komt er van ongestoord schrijven natuurlijk niks ­terecht, Oek. Namens de voltallige boeken­redactie: van harte!

Meer over