In de modeblote basten

De blote bast is terug van weggeweest

De echte waaghals viert het nieuwe modeseizoen door zijn nek uit te steken en met blote borst vooruit te lopen. Me Jane, you Tarzan.

Saint Laurent, zomer 2020 Beeld WireImage, Getty
Saint Laurent, zomer 2020Beeld WireImage, Getty

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Nou, heren die graag met de mode meedoen: maak de borst maar ehh... bloot. Door de niet te stoppen femininisering van de herenmode heeft ook het mannendecolleté zijn intrede gedaan. Of eigenlijk is het veel meer nog dan dat: overhemdknopen werden tot de broekband opengelaten of überhaupt niet dichtgeknoopt. En in een aantal gevallen was er niet eens een overhemd te bespeuren. Bij Saint Laurent kwam een asymmetrische top voorbij, bij Giorgio Armani zorgde alleen een blauw strikje voor omlijsting van het straf geboetseerde sixpack. Bij het hippe Koreaanse Münn werd een jasje met louter shorts, sokjes en sandalen gecombineerd. Bij Ami kwam de blote bast met een hups rood gilet.

Münn, zomer 2020 Beeld Imaxtree
Münn, zomer 2020Beeld Imaxtree
Münn, zomer 2020 Beeld Imaxtree
Münn, zomer 2020Beeld Imaxtree
Ami, zomer 2020 Beeld Imaxtree
Ami, zomer 2020Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

De nakende mannentorso is een verdraaid lastige stijlfiguur. Laat hij zich zien in gezelschap van een vetschort, een blikje pils en badslippers, dan oogt-ie niet catwalk, maar camping. Is de blote bast in kwestie dubbelgespierd en geolied en worden er om onduidelijke redenen vlinderdas en manchetten bij gedragen, dan oogt hij meer Chippendale dan chic. Hoe het wel hip te houden? Denk rock-’n-roll: Mick Jagger, Steven Tyler, James Morrison. De tors hoeft heus niet Men’s Health te schreeuwen, een kippenborst kan óók, maar de randvoorwaarden zijn cruciaal. Hou de broek simpel maar ruig (géén bandplooi met vouw!), hou het overhemd los en luchtig en het smoelwerk nonchalant.

Prins Charles Beeld Getty Images
Prins CharlesBeeld Getty Images

Valkuilen vermijden doe je zo

Het grappige was dat ik, op zoek naar een relevante foto van stijlgod Prince, de zoektermen ‘prince bare chest’ intikte en pardoes werd getrakteerd op een foto van Prince Charles, die zich in 1986 tussen de paarden stond om te kleden, na een polowedstrijd. Nu kon de bast van de jonge Charles het daglicht prima verdragen, maar het ongemakkelijke gezicht dat hij erbij trok, en de haast om zich weer aan te kleden, zijn illustratief voor hoe het niet moet. Als de bloes uitgaat, laat dan ook de schaamte los, jongens. Doe het vol overtuiging, of doe het niet.

Een bekend mens

Prince dus, die als geen ander wist hoe de nakende bast te flashen en zijn borsthaar te omlijsten met purperen fluweel, kant en tierlantijnen – of gewoon met niets. Bekijk wat oude foto’s van deze man en zie: zo gruwelijk stoer en mannelijk kan het zijn om je te hullen in wat sommige macho’s ‘wijvenkleren’ zouden noemen. Wie niets met Prince heeft, gaat zich schamen – of kijkt de blotebastkunst af bij Rod Stewart, Iggy Pop, D’Angelo, Axl Rose, Henry Rollins, Sid Vicious, Morrissey, David Bowie, David Lee Roth of Freddie Mercury – met of zonder leren pet.

Prince in 1986. Beeld The LIFE Picture Collection
Prince in 1986.Beeld The LIFE Picture Collection
Meer over