De Betrouwbare Mannetjes zijn in tegenstelling tot alle DWDD-gasten niet zo somber over stand van het land

Beeld de Volkskrant

Die invloed van social media, zei Sywert, dat was een beetje een discussie van een paar jaar terug. Nou, daar had Matthijs van Nieuwkerk dan meteen al geen zin meer in: 'Fris 'm op. Maak hem actueel. Nee, nu even Sywert. Dit is dus een discussie van een paar jaar geleden, willen we niet. Hup, van tafel. Actueel. Nu!'

Een New Yorker-cartoon van Joost Swarte uit 2006 over Nederland was op de DWDD-burelen beland en het programma had zichzelf de niet misselijke taak gesteld om met Bas Heijne en een aantal subduiders te bespreken hoe het er nu, elf jaar later, voor staat. Hoe komt het dat we zijn waar we zijn? Wat is de Stand van het Land? Maar wel een beetje opschieten graag. Rob Trip staat te trappelen.

Een dag eerder was Jan Terlouw aangeschoven om de verjaardag van zijn alom bejubelde touwtje te vieren. Zijn vroeger-was-alles-beter-betoog had een flinke snaar geraakt en dus gingen ze eens kijken welke gevolgen het brievenbuspraatje had gehad. Was vroeger misschien inmiddels al iets minder beter dan vorig jaar?

Beetje terugblikken, lekker natafelen, balansen opmaken. Er is geen maand die de Betrouwbare Mannetjes liever zien komen dan december. Nee, zodra Time Magazine het seizoen aftrapt met wederom een overdrachtelijke Person of The Year, kan je ons als het ware wegdragen.

Toch was de teneur aan tafel een stuk minder feestelijk. De mensen lijken te vergeten om af en toe naar de madeliefjes te kijken. Leuk hoor die social media, maar pak ook eens een boek. Nee, Terlouw was er niet gerust op. En ook de Stand-van-het-Landband was weinig positief. Zijn we niet alleen maar verder uit elkaar gegroeid? Waar komt die verharding in de samenleving toch vandaan?

Jan Terlouw bij DWDD.

Er kwamen verschillende oorzaken voorbij. De mislukte integratie, de falende politiek, en - ja hoor, daar waren ze weer - de social media. Ondertussen waren ze zo druk met duiden dat ze niet zagen dat er een knoeperd van een olifant op de tafel stond te dansen, en het was niet die knotsgekke professor met die baard. Zagen we niet al jaren dezelfde onderwerpen in versimpelde debatvorm voorbijkomen en hoe hier ieder onbeduidend twitterrelletje tot volwaardige discussie wordt gepromoveerd?

Terwijl er driftig werd teruggeblikt en Sywert als een malle de discussie stond op te frissen, zagen we de oorzaken van toekomstige catastrofes in polonaise voorbij hossen. Het roekeloze besluit om Jeruzalem als hoofdstad te erkennen, de Britten die de Brexit zonder rekensommetje blijken te zijn ingewandeld. Terwijl, als de Britse traditionele media hun taak iets serieuzer hadden genomen, hadden we nu misschien wat minder vaak naar de zure tronie van Theresa May hoeven kijken. En goed, hij kreeg dan misschien wat hulp uit Moskou, het was toch vooral de ziekelijke obsessie met Trump van Amerikaanse televisiezenders die hem in het zadel hielp.

Zelf zijn wij helemaal niet zo somber over de stand van het land. Het lijkt dan misschien allemaal kut, stelt u zich gerust met de gedachte dat u in de nostalgie van de toekomst woont. Laat Jan Terlouw anders over een paar jaar nog eens terugkomen. Kunnen we het meteen hebben over waar toch in hemelsnaam die opkomst van het Forum voor Democratie opeens vandaan kwam. Grote kans dat-ie dan vol melancholie kijkt naar hoe nu er tegen die tijd uitziet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Fijn dat Floortje nu weer gewoon weg kan.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes, Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over