de gidsseries om te bingen

De beste streamingseries. Een overzicht van de favoriete series van nu

Op zoek naar nieuw bingemateriaal? Dit zijn de beste series volgens Bor Beekman, Rijk van den Broek, Robert van Gijssel, Mark Moorman, Rutger Pontzen, Juul van Stokkom en Herien Wensink.

Redactie
Maker en hoofdrolspeler Phoebe Waller-Bridge in 'Fleabag’. Beeld Steve Schofield/Amazon Studios
Maker en hoofdrolspeler Phoebe Waller-Bridge in 'Fleabag’.Beeld Steve Schofield/Amazon Studios

Fleabag ****

Seizoen 2 Comedy. Te zien op Amazon.

Phoebe Waller-Bridge is deze dagen alomtegenwoordig. Als de schepper van Killing Eve en de kersverse scenarist van de nieuwe James Bond (om vooral de vrouwenrollen de 21ste eeuw binnen te slepen), maar ook als het middelpunt van haar eigen serie Fleabag. Het tweede en laatste seizoen staat sinds deze maand op Amazon (weer zes korte geestige en hartverscheurende afleveringen), waarin Waller-Bridge opnieuw worstelt met de relatie met haar familie, haar libido en haar schuldgevoel over de dood van haar hartsvriendin. Serie van het jaar – tot nu toe.

Easy ****

Seizoen 3. Drama. Te zien op ­Netflix.

Het derde seizoen Easy van scenarist Joe Swanberg, gaat over mensen die ellenlange gesprekken voeren over hun relatie, maar er nooit helemaal uitkomen. Daarmee komt het dichtbij het vage gemodder waar veel relaties in blijven steken. Swanberg en zijn acteurs zijn meesters in gesprekken waarin de personages om hun ware gevoelens heen cirkelen. Omdat ze er bang voor zijn, of omdat ze zichzelf aan het bedriegen zijn. Of omdat hun ware liefde pal voor hun neus staat, maar ze ziende blind zijn.

Undercover ****

Misdaad. Te zien op Netflix.

Undercover gaat over Ferry Bouman (Frank Lammers), een boertige maar levensgevaarlijke xtc-producent, die zijn zaken bestiert vanuit een chaletje op een camping in Belgisch Limburg. De Belgische en Nederlandse politie moeten samenwerken om hem en zijn entourage in de val te lokken. Het is bewonderingswaardig hoe de balans tussen volwaardige personages en karikaturen tien afleveringen lang wordt bewaakt.

Random Shit *****

Komedie. Te zien op Videoland.

Random Shit is een geslaagd humorexperiment met in de hoofdrol cabaretier Henry van Loon. De serie draait om de vraag: wat kan door voor komedie en wat niet? Met slimme grappen over de tijdgeest als morele begrenzer van de grap. De dubbele laag zorgt voor een duidelijk speelveld waarbinnen ogenschijnlijke willekeur alle ruimte krijgt en het grootste plezier oplevert.

Chernobyl ****

Drama. Te zien op HBO.

Chernobyl toont een van de grootste rampen uit de moderne geschiedenis en de gevolgen voor de betrokkenen. De dramatische constructie is van ­regisseur Johan Renck (vooral maker van videoclips en commercials), met een ongekende production value (je ziet de hoge kosten eraan af). De bombarie werkt, geholpen door een mooie geluidsband met sonore dreunen en geigertellerachtige geluiden.

Meer spannende series? De Volkskrant tipt welke series de moeite waard zijn (en welke niet).

Meer over