podcastvolkskrant radio

De beste popmuziek van het moment, in de maandelijkse podcast van Volkskrant Radio

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. Deze maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en de meest actuele popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

null Beeld

Het is de afgelopen jaren weleens anders geweest, met dank aan de dance en de hiphop, maar de afgelopen weken spraken de gitaren ouderwets het hoogste woord. De betere heavy metal sloeg keihard toe, met dank aan Slipknot en Tool. Maar de bitse Britse post- en gitaarpunk deed ook van zich spreken, net als de goeie ouwe Amerikaanse garagerock. Een teken dat de wereldwijde muziektrend weer eens begint te kantelen? Wie zal het zeggen. Zo ja, dan was Volkskrant Radio er natuurlijk als de kippen om het te signaleren, in een knisperend fijne aflevering van onze pop-podcast, als altijd verzorgd door Pinguin Radio.

Eerst de plaat van het jaar nog maar eens in de lucht steken. Dertien jaar moesten miljoenen fans van de Amerikaanse cultband Tool wachten op een opvolger van 10,000 Days (2006). Maar daar kwam hij toch echt vorige week. En het ding viel niet tegen. Fear Inoculum kan zelfs een hoogtepunt in het nu vijf albums tellende oeuvre van Tool worden genoemd. Zanger Maynard James Keenan is niet langer boos, zoals op eerdere platen als Undertow en Lateralus. Hij stelt zich kwetsbaar op, en zingt over het verstrijken der jaren en vraagt zich af hoe hij relevant kan blijven. En dat doet hij met een prachtige, zweverige stem die je zomaar nar de keel grijpt.

Dan de begeleiding van dit fraais. Gitarist Adam Jones en bassist Justin Chancellor smijten met prachtige, zorgvuldig opgebouwde riffs, uiteraard in moeilijke en ondoorgrondelijke maatsoorten, en drummer Danny Carey hakt bijna rituele ritmes uit zijn immense drumset. De muziek is troostrijk en zingevend, en nummers als Invincible, Pneuma en Descending zijn stuk voor stuk poëtische en briljant riffende meesterwerkjes. De plaat gaat bij iedere luisterbeurt vaster aan het hart kleven, schreven we op de dag van de release. We leven bijna een week verder en zijn inmiddels tamelijk geobsedeerd door de nieuwe Tool, die hopelijk niet de laatste Tool gaat zijn.

Veel dwarser, brutaler en puntiger is de plaat Face Stabber van de Amerikaanse garagerockers Oh Sees. Hoewel, puntiger? De heren buigen zich steeds nadrukkelijker over klassieke progressieve rock, en dus duikt er ook ineens een uitgesponnen rocknummer van een kwartier op. En dan versieren de Oh Sees hun gitaarwerk ook nog met gierende psychedelische orgeltjes. Het blijft een feestelijke band en dat gaan we zaterdag natuurlijk ook merken in de stijf uitverkochte Paradiso, waar de Oh Sees de boel komen verbouwen met in de hoofdrol uiteraard de bezeten frontman John Dwyer.

En dan rolt de Britse gitaarinvasie ook nog onverdroten over het Europese vasteland. We werden de afgelopen jaren verwend door bands als Black Midi, Fontaines DC, Shame en nog veel meer, en deze week kwam er ineens ook een Australische gitaarband genaamd Tropical Fuck Storm landinwaarts zetten. Maar ook het Ierse The Murder Capital mag er wezen. De band doet sterk denken aan Joy Division, en de mistroostige postpunk en new wave uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De songs zijn diep doordacht, en tussen de trage, zeer onheilspellende nummers (met gewichtige zangpartijen) ontdekken we toch ook springerige punkparels, die het ook goed doen in de gitaardisco. Luister maar eens naar het nummer Cling to Life, en probeer stug op die bank te blijven zitten. Dat gaat u niet lukken.

Verder viel het oog van de popredactie op een waardige herrijzenisplaat van Tanya Tucker, een uitmuntend hiphopalbum van Young Thug en een curieus maar verslavend mooi plaatje van Bon Iver.

Luister dit alles, en veel meer, op de maandelijkse podcast Volkskrant Radio bij Pinguin Radio.

Meer over