De beste politieke satire van het moment. Maar toen kwam Trump

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Veep, seizoen 6.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

In het zojuist beëindigde zesde seizoen van Veep, een van de beste satirische shows van het moment, kreeg ex-president Selina Meyer een onverwachte tegenstrever: Donald Trump. Dat was lastig, want de schrijvers van de show, die de vileine dialoog en de meesterlijke belediging naar een hoger niveau hebben getild (een soort Blackadder Goes to Washington) hebben geen greep op dit personage. Nadat drie afleveringen van het zesde seizoen van de tiendelige serie waren opgenomen, werd Trump president. Daar sta je met je satire, een uitvergroting van de werkelijkheid. Wat als de rollen worden omgedraaid en heel Washington D.C verandert in de set van Oh Oh Washington?

In de stormachtige carrière van Selina Meyer, de ultieme insider (ex-vicepresident en ex-president) opent seizoen 6 op een dieptepunt. Aan het slot van seizoen 5 verliest ze het presidentschap, stort ze in en heeft ze maanden in de kliniek Whispering Sands doorgebracht, door haarzelf een 'spa' genoemd, maar iedereen weet beter.

Als ze weer terugkeert is het geweldige zootje ongeregeld dat haar staf was, uitgevlogen over de hoofdstad en heeft ze alleen haar hondstrouwe dienaar (de geweldige Tony Hale) aan haar zijde. De grootste zorg van Meyer is nu haar nalatenschap, die ze wil vastleggen in een autobiografie, een fonds en een presidentiële bibliotheek. Geen ex-president is veilig in de barrage van grappen over deze monumenten die Amerikaanse presidenten routinematig voor zichzelf laten oprichten. Deels om grote hoeveelheden geld binnen te halen om de presidentiële levensstijl te kunnen volhouden en deels om de geschiedschrijving naar hun hand te zetten, als een standbeeld voor zichzelf.

Het aantal superieure beledigingen per vierkante meter is nog altijd niet te tellen, maar soms voelde dit seizoen wat losgezongen, alsof de satire het luchtledige in werd geschoten.

In het laatste shot zien we, bijna bij toeval, hoe de meest kritische journalist uit Washington, die afleveringen lang naar de knieën van Selina Meyer heeft gehapt, in de entourage is opgenomen als speechschrijver. Veep is ook in het eerste Trumpseizoen geen serie die geruststelt over de bedwelmende werking van de macht.

Veep, seizoen 6

Comedy
Showrunner: Armando Iannucci.
Met Julia Louis-Dreyfus, Tony Hale, Anna Chlumsky.
Te zien op HBO (Ziggo).

Lees verder

Deze series zijn de moeite waard
Op zoek naar nieuw bingemateriaal? De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Meer over