De beste geschiedenisboeken: Eigen meester, De zondvloed en Gouden Jaren

Een heel boekenjaar is te mooi om braaf samen te vatten. Dus presenteert Sir Edmund het jaar 2014 Volgens Onze Eigen Boekenredactie: 1 tot de verbeelding sprekende rel (Röling), 1 schitterend beeldboek, 1 ten onrechte genegeerde biografie (Rockefeller!), 1 plezierige trend (nostalgie, maar dan zonder het sentiment) en 27 aanraders, van Engelse romans tot sieraden voor de salontafel.

Sander van Walsum
Omslag van het boek 'Eigen meester, niemands knecht'. Beeld
Omslag van het boek 'Eigen meester, niemands knecht'.Beeld

Cees Fasseur - Eigen meester, niemands knecht

Dat het zo lang heeft geduurd voordat oorlogspremier Pieter Gerbrandy een biografie kreeg, komt wellicht doordat deze steile antirevolutionair zich fel verzette tegen een onafhankelijk Indonesië. Gerbrandy was echter beduidend meer dan 'de man van gisteren' waarvoor hij sindsdien werd gehouden. Voor hem heeft Fasseur nu het lang verbeide monument opgericht.

Adam Tooze - De zondvloed, 1916-1931: Het ontstaan van een nieuwe wereldorde

Hoe de Verenigde Staten in eerste instantie verzaakten als wereldmacht. Dat is het thema van dit fenomenale boek van de Britse historicus Tooze. In 1916 werd het land 's werelds grootste economie.

Omslag van het boek 'De zondvloed' Beeld
Omslag van het boek 'De zondvloed'Beeld

Annegreet van Bergen - Gouden Jaren

De tweede helft van de twintigste eeuw staat te boek als onze tweede Gouden Eeuw. Nooit heerste hier een grotere sociale harmonie. Nooit functioneerde ons politiek bestel beter. Nooit eerder nam de welvaart zo sterk toe. Over dat laatste gaat het schaamteloos nostalgische Gouden jaren van Annegreet van Bergen.

Omslag van het boek 'Gouden jaren' Beeld
Omslag van het boek 'Gouden jaren'Beeld
Meer over