De beste (Freek en Youp) en slechtste (Beau) oudejaarsshows

Nieuwkomers en oudgedienden zwaaien 2011 uit. Gemene deler: de Grieken. Geen oudejaarsconference zonder sneer naar de luiwammesen uit 'Souflakistan' (Sjaak Bral). Wie is de aardigste jaaruitluider? Vk.nl presenteert een overzicht.

Freek is de beste. Beeld anp
Freek is de beste.Beeld anp

Titel
1: Youp van 't Hek, De 2e viool
2: Beau van Erven Dorens, Oudejaarsconference Beau
3: Freek de Jonge, Lone Wolf

Opzet
1 Youp dwaalt 's nachts na een feestje dronken langs de grachten en hoort de prachtige vioolklanken van een beroemde violiste. Zij stond vroeger in grote concertzalen, maar die linkse hobby hoeft niet meer op overheidssteun te rekenen. Die treurige situatie staat symbool voor de geestelijke armoede van Nederland.

2 Vanuit een Couperus-achtig huiskamerdecor, met foto's van onder meer ex-collega Albert Verlinde in de boekenkast, blikt Beau terug op 2011. Vaste SBS-grappenmaker Guido Weijers stapte over naar de KRO en dus viel er een gat. Daarnaast wilde Beau voor zijn reportageserie De wereld van Beau de wereld van de comedy verkennen. SBS6 zendt zowel de making of uit, als een registratie van de conference zelf.

3 De eenzame wolf dendert rücksichtslos door het bos en vernietigt alles wat hem niet aanstaat. Freek zet een aantal lone wolfs van 2011 op een rijtje: Anders Breivik, Tristan van der V., Johan Cruijff en Geert Wilders, en vraagt zich af hoe we in godsnaam van dit soort gekken, die het gelijk aan hun zijde menen te hebben, af kunnen komen.

Grapdichtheid

1 Youp komt met een erectie uit de badkamer van zijn hotel. Het kamermeisje komt binnen en zegt dat ze wil stofzuigen. Youp weet dat hij niet de jongste is, maar dat vindt hij toch wat al te beledigend. Na een paar minuten heb je het kaartje er al uit gelachen, en daarna krijg je nog een lading lachbonussen.

2 Beaus conference is vooral een parodie op de oudejaarsconference. Er zijn heel veel foute grappen. Over mede-BN'ers, over de geaardheid van minister De Jager en over de seksloosheid van premier Rutte. Soms is er zelfs (gespeelde?) morele verontwaardiging over zaken die Beau aan het hart gaan. Het valt niet mee, om een understatement te gebruiken. Hiermee wil je het jaar niet afsluiten.

3 Ondanks het wrange thema spat de humor ervan af. Freek in bomberjack is een gretige jonge hond die alle stand-up comedians in zijn zak steekt. Soms zitten de grappen subtiel verstopt in jeugdverhalen die ingenieus naar actuele politieke situaties (Afghanistan, PVV) worden geleid. Knallende oneliners, vuurpijlen, slapstick, alles gooit Freek eruit.

De Wim Kan-factor

1. Terwijl Wim Kan in zijn nette pak rustig vanaf zijn stoel de samenleving fileerde, banjert Van 't Hek in zijn gescheurde spijkerbroek als een onrustige ijsbeer over het podium. Toch komt hij als moralist en troostgever heel dicht in de buurt van de pionier van de oudejaarsconference.

2 Het jaar wordt doorgenomen, maar verder zijn er zijn geen overeenkomsten tussen Beau en Wim Kan. Beau is vooral een innemende avonturier op oudejaarsavond.

3 In de tijd van Kan waren politici verbolgen als ze niet werden genoemd. Henk Bleker, Job Cohen, Jolande Sap en Mark Rutte, maar ook de Maagd Jaspers, Johan Derksen en nog een hele stoet televisietypes kunnen maar beter niet kijken. Zo hard was Kan zelden.

Het Doelwit

1 De huichelaars van het CDA. Mauro verdient een standbeeld omdat hij in zijn eentje het hele CDA naar de kloten heeft geholpen. De rol van deze splinterpartij is uitgespeeld, stelt Van 't Hek.

2 Het grootste slachtoffer van deze conference is vooral de conferencier Beau zelf, die, dat moeten we hem nageven, toch maar wel het lef heeft om zich in zo'n hachelijk avontuur te storten en bovendien veel zelfspot heeft.

3 De lone wolfs, waarbij de oergeestige aanval van De Jong op Cruijff het meest verrast. Pauw en Witteman zijn geen journalisten maar collaborateurs. En natuurlijk de katholieke kerk en het CDA, maar ook 'het publiek', dat hypocrieter is dan het zelf meent te zijn.

Nog te zien/uitzending

1 Youp: t/m 30 december in Stadsschouwburg Groningen. 31 december, VARA, Nederland 1, 22.10 uur

2 Beau: 31 december, SBS 6, tijdens De Wereld van Beau, 20.30 uur

3 Freek: t/m 30 december in Compagnietheater
Amsterdam. 1 januari, Nederland 2, 22.10 uur

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over