De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

De beste duiding van de verkiezingsuitslag kwam van Hans Wiegel

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de beste duiding van de verkiezingsuitslag was van Hans Wiegel.

In de week na de verkiezingen zit er voor opiniemakers niets anders op dan het duiden van de verkiezingsuitslag, maar dat is lastig.

Je zou kunnen beginnen over ‘het signaal dat de kiezer afgeeft’, een eenduidige uitslag is zo nog best te duiden, maar wie nu spreekt over een ‘duidelijk signaal’, negeert een kakofonie van andere signalen.

Je kunt de uitslag ook beschouwen in termen van winnaars en verliezers. Een winnaar is dan een partij die groeit ten opzichte van de vorige verkiezingen, verliezers leveren juist zetels in. Om ‘recht te doen aan de verkiezingsuitslag’ zou je ervoor kunnen pleiten dat winnaars een streepje voor krijgen bij de formatiebesprekingen. Verliezers daarentegen, ook al hebben ze meer zetels dan de winnaar, ‘past bescheidenheid’. Vreemd: RKC Waalwijk verdient ook geen ticket voor Europees voetbal omdat ze vorige seizoen achttiende eindigden en dit keer heel knap veertiende.

Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over de vraag of een gevormd kabinet wel ‘recht doet aan de uitslag’. Een meerderheid heeft een meerderheid van de stemmen ontvangen, welke combinatie je ook maakt. Daarom kan het ook dit keer prima zonder de VVD: er hebben nog altijd meer mensen níét op de partij gestemd dan wel.

Of ze nou gaan meeregeren of niet, de beste duiding kwam wel uit VVD-hoek. Als u het niet heeft gelezen: neem desnoods een abonnement op De Telegraaf om kennis te nemen van De week van Wiegel. De oud-partijleider liet zich zaterdag niet verleiden tot analyse, maar dreunde simpelweg de uitslag op. Links? ‘Niet best!’ Rechts van het midden? ‘Prima.’ Verrassing? ‘Kaag.’ Wilders? ‘Verloor wat.’ Vervolgens constateert Wiegel dat Ollongren en Jorritsma de verkenners zijn en sluit hij af met: ‘Aan het werk en veel succes!’

Ik hoop dat ik op mijn 79ste nog net zo scherp ben.

Meer over