cultuurtips

De beste cultuurtips voor april 2015

Wat valt er in de komende maand te beleven op cultureel gebied? De cultuurredactie tipt de beste films, concerten, exposities, voorstellingen en festivals voor april. Met onder meer het vijfsterrenconcert van Paul Simon & Sting, André van Duin in The Sunshine Boys, festivals World Minimal Festival en DGTL, een expositie rond de mode van Jean-Paul Gaultier en de film over André Hazes.

Still uit de film Frank. Beeld .
Still uit de film Frank.Beeld .

Muziek

Wunderhorn van Mahler
Mahlers Wunderhorn-liederen verschijnen nu voor het eerst als film die wordt vertoond tijdens een live-uitvoering van de complete vierentwintig liederen. Regisseur Clara Pons laat de persoonlijke geschiedenis zien van een man die soldaat wordt. Tijdens concerten worden die vaak afwisselend door een man en een vrouw gezongen. In deze nieuwe voorstelling neemt de bariton Dietrich Henschel de complete collectie voor zijn rekening. Hij zingt de liederen en treedt daarnaast op als acteur in de film. Vierentwintig liederen op één avond uitvoeren is voor Henschel een immense krachttoer, zeker als je als zanger de klus alleen moet klaren. Regie: Clara Pons. Met Dietrich Henschel en het Residentie Orkest o.l.v. Cristian Macelaru.
Wunderhorn van Mahler: 23/4 De Doelen, Rotterdam; 24/4 Dr. Anton Philipszaal, Den Haag.

Toro Y Moi
Bijna 15 jaar geleden begon Chaz Bundick als Toro Y Moi fijne chillwave op te nemen in zijn slaapkamer. Nu zorgt zijn verfijnde muziek voor volle dansvloeren.
1/4 in Melkweg, Amsterdam.

Will Butler
Will is het broertje van Arcade Fire-zanger Win Butler, en hij blijkt zelf ook heel aardige liedjes te maken. Zijn debuutplaat Policy (***) verscheen onlangs in maart.
13/4, Melkweg, Amsterdam.

System of a Down
Langverwachte hereniging van een van de meest populaire harde Amerikaanse bands. De bandleden zijn allen afkomstig uit Armenië, en met het concert dat de titel Wake Up The Souls Tour heeft gekregen, zullen ze de massamoord op honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 herdenken.
17/4, Ziggo Dome, Amsterdam.

The Prodigy
Bij een nieuwe plaat hoort ook een tour. Zes jaar na het verschijnen van Invaders Must Die, verscheen 30 maart het nieuwe Prodigy-album The Day Is My Enemye.
10/4, Heineken Music Hall, Amsterdam.

Paul Simon & Sting
Curieuze combinatie: een 73-jarige New Yorker uit de folk op tournee met een tien jaar jongere Noord-Engelsman uit de new wave. Toch werkt het voortreffelijk, zo bleek in de in maart tijdens hun vijfsterrenoptreden in de Amsterdamse Ziggo Dome, waar Paul Simon en Sting op 18 april nog eens optreden. 'Drie uren duurde het feest en je verveelde je geen tel: 34 liedjes, twee volwaardige concerten. Het moment waarop Sting Simons gedragen America liet overgaan in een vonkend Message In A Bottle; we zullen het niet meer vergeten.'
18/4, Ziggo Dome, Amsterdam.

Tekst loop door onder de video.

Sting en Paul Simon tijdens hun optreden in de Ziggo Dome, Amsterdam. Beeld ANP
Sting en Paul Simon tijdens hun optreden in de Ziggo Dome, Amsterdam.Beeld ANP

THEATER

The Sunshine Boys
Dit koningsnummer der komieken werd geschreven in 1972 en sindsdien opgevoerd van Broadway in New York tot West End in Londen. Een succesvol duo is uit elkaar gegroeid, maar treedt noodgedwongen nog één keer samen op. The Sunshine Boys is in Nederland niet zo veel gespeeld als in andere landen, terwijl wij toch een lange traditie van komische duo's kennen: Snip & Snap, Snuf & Snuitje, Mini & Maxi, Bassie & Adriaan. André van Duin speelt nu één van de twee komieken. Zijn eerste serieuze rol, zonder mogelijkheid zich te verstoppen achter alpinopet, scheve mond of mal brilletje. Tegenspeler is Kees Hulst, de John Cleese van de Lage Landen en vooral bekend van rollen bij Toneelgroep Amsterdam en het Nationale Toneel. Aan beide acteurs de opdracht ook de tragische kant van het stuk aan te boren. Want The Sunshine Boys gaat over de wereld van het revuetheater, maar ook over de angst vergeten te worden. De komiek versus de toneelspeler - het kan een spannende match worden.
The Sunshine Boys door DelaMar Theaterproducties (regie Gijs de Lange). Van 2/4 t/m 17/5; première op 12/4 in Delamar Theater in Amsterdam.

Het Nationale Toneel en De Appel brengen toevallig gelijktijdig een voorstelling uit gebaseerd op de Bijbel. Arie de Mol regisseert Zie de mens (het Nieuwe Testament) en Johan Doesburg bij het Nationale Toneel Genesis (het Oude Testament).

Zie de mens is een voorstelling over Jezus van Nazareth maar dan opnieuw verteld, met aandacht voor de onderbelichte, vergeten kanten van dit leven. Debuut van Arie de Mol als artistiek leider van het Haagse gezelschap De Appel.
Première 5/4 in Appeltheater, Scheveningen. Aldaar t/m 30/5.

Genesis is de laatste voorstelling in regie van Johan Doesburg, die na bijna 25 jaar stopt als regisseur bij Het Nationale Toneel in Den Haag. In Genesis komen alle kanten van het menselijk bestaan langs: van broedermoord, incest, grootheidswaan en wraakzucht tot bedrog, liefde, barmhartigheid en nog zo wat. Deze voorstelling van Sophie Kassies is een ruim vijf uur durende reis die plaats vindt in het nieuwe tijdelijke theatergebouw in Scheveningen.
Première 18/4, Zuiderstrandtheater Scheveningen. Aldaar t/m 24/5.
U kunt met korting zowel Zie de Mens als Genesis bezoeken.

Tekst loopt door onder de foto.

Genesis met Hannah Hoekstra en Reinout Scholten van Aschat. Beeld Barrie Hullegie
Genesis met Hannah Hoekstra en Reinout Scholten van Aschat.Beeld Barrie Hullegie
Componist Terry Riley. Beeld -
Componist Terry Riley.Beeld -

FESTIVALS

World Minimal Festival
Hoog bezoek op het tweejaarlijkse en succesvolle vijfdaagse World Minimal Festival in Amsterdam: Terry Riley. De grondlegger en voorloper van het genre minimal music heeft dankzij zijn standaardwerk In C uit 1964 vele muzikanten uit allerlei genres beïnvloed. Van Steve Reich en Philip Glass, tot The Who en Soft Machine, en recenter danceproducer James Holden.

Riley komt zelf ook langs, bij het openingsconcert en zelfs met een nieuw groot stuk, dat hij later in het jaar nog zal uitvoeren op de Ruhr Triennale. Maar Nederland is dus eerst. Verder brengen James Holden, Koreless en Luke Abbott met hun elektronische muziek een ode aan Terry Riley en zijn tijdgenoten. En Asko/Schonberg speelt Tread on the Trail, dat Riley een jaar na zijn befaamde In C componeerde. Riley sluit zelf het festival af met een concert.
World Minimal Festival, 8 t/m 12/4, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

DGTL
DGTL, een festival voor elektronische muziek, trapt opnieuw het buitenseizoen voor dancefestivals af. En dat is een mooi begin van het seizoen, want wat een indrukwekkende line-up: onder meer Boddika, DJ Koze, Extrawelt, Dixon, Âme, Four Tet, Dusky, Ian Pooley, John Talabot, Job Jobse, Maceo Plex, Kölsch, Motor City Drum Ensemble, Mount Kimbie, Pantha du Prince, Scuba en Ten Walls.
DGTL, 4 en 5/4, NDSM, Amsterdam.

Roadburn
Festival Roadburn is het wereldwijd bekende festival voor de hardste muzieksoorten, van doom tot metal, en progrock tot psychedelica. Met o.a. Anathema, Sólstafir, Fields of the Nephilim.
Roadburn, 9 t/m 12/4, 013, Tilburg.

Motel Mozaïque
Dit fijne popfestival houdt wél al jaren stand in Rotterdam. Optredens van onder meer Alamo Race Track (na vier jaar eindelijk terug met het nieuwe album Hawks), Kovacs, Låpsley, Ibeyi en Hypnotic Brass Ensemble.
Motel Mozaïque, 10 en 11/4, div. locaties o.a. Rotown, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam.

London Calling
Popfestival London Calling biedt als vanouds een podium aan nieuwe, spraakmakende alternatieve bands, niet alleen meer uit Groot-Brittannië maar uit de hele wereld. Met op deze editie: Of Montreal, Marika Hackman, As Elephants Are, Hannah Lou Clark, Jack Garratt, The Slow Show, Moon Duo, The Districts, Slaves, Soak, Happyness, Jagaara, Fool's Gold, Lusts, Broncho Drenge, Cosmo Sheldrake, Vaults, The Dø, Hooton Tennis Club, Charlie Cunningham e.v.a.
London Calling, 24 en 25/4 in Paradiso, Amsterdam.

Hypnotic Brass Ensemble, te zien op Motel Mozaïque. Beeld -
Hypnotic Brass Ensemble, te zien op Motel Mozaïque.Beeld -

BEELDENDE KUNST

La planète mode de Jean-Paul Gaultier
'Eigenlijk is dit de tentoonstelling die ik nooit wilde. Ik vind het wat vroeg voor een tentoonstelling, ik ben immers nog lang niet dood. Bovendien is mode voor mij zo nauw verbonden met de tijdgeest dat het niet in een museum past,' vertelde Jean-Paul Gaultier bij de opening van de expositie in De Kunshal in Rotterdam (2013). De expositie gaat de hele wereld over en is vanaf 1 april te zien in Parijs, waar in het Grand Palais de grandeur van Gaultier waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komt. Nu hij niet meer actief is als ontwerper van zijn eigen label, is het alleen maar leuker om naar zijn kleding te kijken in het museum.
La planète mode de Jean-Paul Gaultier, 1/4 t/m 3/8, Grand Palais, Parijs.

De Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier tijdens de opening van zijn tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal in 2013. Beeld ANP
De Franse modeontwerper Jean Paul Gaultier tijdens de opening van zijn tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal in 2013.Beeld ANP

H.N. Werkman (1882-1945). Leven en werk.
Monografisch en biografisch overzicht van de experimentele graficus en schilder die in de oorlog werd gefusilleerd.
Van 11/4 t/m 1/11, Groninger Museum.

Holland op z'n mooist. Het voorjaar van de Haagse School.
Het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag vertellen samen hoe schilders hebben bijgedragen aan het stereotype beeld van Holland, in een grote tentoonstelling over de Haagse School. Met werken van onder meer Roelofs, Gabriel, Mauve en Weissenbruch die het Nederlandse landschap vastlegden: plat land, sloten, koeien in de wei en windmolens.
In Dordrecht draagt de expositie de ondertitel Het voorjaar van de Haagse School en focust op de vroege Haagse School en de dubbele worteling in de Romantiek en de School van Barbizon. De tweede periode van de Haagse School wordt onder de noemer Op pad met de Haagse School getoond in Den Haag.
Van 4/4 t/m 30/8 in Gemeentemuseum Den Haag en van 5/4 t/m 6/6 in Dordrechts Museum.

Van Gogh & Co. Dwars door de collectie
Vincent van Goghs stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur worden vergeleken met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers met dezelfde genres. Er zijn in Otterlo meer dan vijftig schilderijen en tekeningen van Van Gogh te zien en een zelfde aantal werken van andere kunstenaars als François Bonvin, Charley Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck. Deze zomer organiseert het museum 'Een zomer met Van Gogh' met Van Gogh-concerten i.s.m. het Nationaal Jeugd Orkest, lezingen, workshops en een fietsroute.
Van 25/4 t/m 27/9, Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Cremer in verf 1954-2014
Een uitgebreid overzicht van 60 jaar schilderkunst van Jan Cremer, voor wie het allemaal begon met schilderen, het schrijven kwam daarna. Op deze grote overzichtstentoonstelling van Cremers schilderkunst in Museum de Fundatie in Zwolle is zijn artistieke ontwikkeling te volgen aan de hand van zes clusters van werken.
Van 19/4 t/m 23/8, De Fundatie, Zwolle.

Tekst loopt door onder de trailer Bloed, Zweet en tranen

Detail van Jan Hendrik Weissenbruch, De Trekvliet, 1870, Gemeentemuseum Den Haag. Beeld -
Detail van Jan Hendrik Weissenbruch, De Trekvliet, 1870, Gemeentemuseum Den Haag.Beeld -

FILM

Bloed, Zweet en Tranen
Na een documentaire en een musical is er nu ook een film over het leven van André Hazes. De film laat de volkszanger in de laatste maanden van zijn leven terugblikken op zijn verleden; van zijn ontdekking als 8-jarige jongen op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt naar de hoogte- en dieptepunten in zijn latere carrière. Drie jaar speelde Martijn Fischer de rol van André Hazes in de musical Zij gelooft in mij. Vanaf donderdag is hij opnieuw als Hazes te zien in de film Bloed, zweet en tranen. Met Hadewych Minis als Rachel Hazes.
Bloed, Zweet en Tranen: regie Diederick Koopal. Met ook Fedja van Huet, Loek Peters en Marcel Hensema. Vanaf 2/4.

Still uit Bloed, zweet en tranen. Beeld .
Still uit Bloed, zweet en tranen.Beeld .

Frank
In de komedie Frank sluit Jon (Domhnall Gleeson) zich als toetsenist aan bij de experimentele cultband met de onuitspreekbare naam Soronprfbs. Jon stapt na de auditie bij de exentrieke band in de bus op weg naar Ierland waar in een afgelegen huisje de nieuwe plaat zal worden opgenomen. Frontman is de wat aparte Frank (Michael Fassbender); hij draagt al jaren een enorm nephoofd dat hij weigert af te zetten, zelfs niet als hij gaat douchen. Maggie Gyllenhaal speelt Frank's rechterhand Clara. De film is gebaseerd op het personage Frank Sidebottom, een alter ego van de Britse komiek en muzikant Chris Sievery.
Frank: regie Lenny Abrahamson. Met Michael Fassbender, Maggie Gyllenhaal en Domhnall Gleeson. Vanaf 9/4.

The water diviner
In dit historische drama reist een Australische vader (Russell Crowe) in 1919, kort na de Eerste Wereldoorlog, naar Turkije. Hij is op zoek naar zijn drie zonen die vermist raakten na de slag om Gallipoli, de mislukte geallieerde invasie van Australië en Nieuw-Zeeland. The water diviner is het regiedebuut van Crowe.
The water diviner: regie Russell Crowe. Met Olga Kurylenko, Russell Crowe en Jai Courtney. Vanaf 16/4.

Meer over