De beste boeken volgens Maarten 't Hart: literatuur die ergens over gáát

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Wat zou Maarten 't Hart van de toplijst willen lezen?

Maarten 't Hart. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Maarten 't Hart.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Ik ben wel echt iemand die mensen tot lezen wil aanzetten, die lijsten wil geven met boeken die ze beslist moeten lezen en niet over het hoofd moeten zien', aldus Maarten 't Hart in het radioprogramma Nooit meer slapen, naar aanleiding van zijn nieuwste essaybundel De wereld van Maarten 't Hart. Over lijsten gesproken, wat zou hij vinden van de CPNB Bestseller 60 van deze week - zijn eigen boek, dat binnenkomt op 44, even buiten beschouwing gelaten?

Ontspanningsromans als die van Saskia Noort vallen buiten zijn blikveld, zei hij in het AD. En dus zullen haar Huidpijn (46), maar ook Nazomer (Esther Verhoef, 8), De doorbraak (Simone van der Vlugt, 4), Het paradijs (Suzanne Vermeer, 16), en Jill Mansells Lang leve de liefde en Ik zie je op het strand (39 en 40) niet op 't Harts eigen lijsten terug te vinden zijn.

Koken is ook niet echt zijn ding, want hij heeft een moestuin en 'koken', schreef hij ooit, 'is het zwaktebod van de mens die wil verbloemen dat hij of zij met producten werkt die niet meer vers en veel te lang doorgegroeid zijn. (...) Zo uit of van de grond, zo in je mond, dezelfde dag nog, dan hoeft er niks bij, dan kan al dat bakken en braden en sudderen achterwege blijven.'

De hoogste binnenkomer, Lekker & simpel. 1x kopen 5x koken van Sophie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (2), zal hij daarom links laten liggen, evenals Karin Luitens Slim zónder pakjes & zakjes (18). Met voetbal heeft hij helemaal niets, dus ook King van Michel van Egmond (19), over de goedgelovige en uitgebuite oud-Feyenoorder Chris Gyan, krijgt weinig kans.

Nee, 't Hart zoekt literatuur die ergens over gáát. Vrolijk hoeft het niet te zijn, als het maar goed gedaan is. Misschien mag Een zachte hand van Leïla Slimani (50) wel op zijn lijst. En Elena Ferrantes boeken (op 13 en 31) sowieso.

CPNB besteller 60

1. Camilla Lackberg
Heks; Ambo Anthos (2)
Moord en hekserij. Thriller.

2. Sophie Chanou, Jorrit van Daalen Buissant des Amorie
Lekker & simpel; Bertram+de Leeuw (-)
Eén keer kopen, vijf keer koken.

3. Yuval Noah Harari
Sapiens; Thomas Rap (27)
Een kleine geschiedenis van de mensheid

4. Simone van der Vlugt
De doorbraak; Prometheus (2)

5. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet als...; Boekerij (11)

6. Karin Slaughter
Goede dochter; HarperCollins Nederland (12)

7. Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (130)

8. Esther Verhoef
Nazomer; Ambo Anthos (9)

9. Benedict Wells
Het einde van de eenzaamheid; Meulenhoff (19)

10. Alfred Birney
De tolk van Java; De Geus (17)

Meer over