De beste bijna-porno in bioscoopfilms

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

null Beeld
Beeld

1 La vie d'Adèle

(Abdellatif Kechiche, Frankrijk, 2013)

Het ging rond de première te vaak over de vaginaprothese van de actrices en de 'male gaze' van de regisseur en te weinig over de seks als onverbloemde natuurkracht, omdat je niet anders kan als je zo waanzinnig dol op elkaar bent.

2 Neon Bull

(Gabriel Mascaro, Brazilië, 2015)

Beetje valsspelen in dit terugblikkatern, de film draait eind mei pas in de bios, maar de scène waarin de cowboy annex mode-ontwerper en de hoogzwangere parfumverkoopster in een ononderbroken opname minutenlang de liefde bedrijven, is zo bloedgeil dat u zich er met gemak twee maanden op kan verheugen.

null Beeld
Beeld

3 Anomalisa

(Charlie Kaufman en Duke Johnson, Verenigde Staten, 2015)

De stopmotion-animatiewereld kende al een klassieke seksscène, maar de hilarisch houterig uitgevoerde standjes door de poppen in Team America: World Police speelde alleen op de lach. In Anomalisa is de seks echt en gericht op ogenschijnlijk onbenullige details. Mooi, hoe hij zich verontschuldigt als-ie per ongeluk op haar haar komt te liggen.

null Beeld
Beeld

4 Nymphomaniac

(Lars von Trier, Denemarken, 2013)

De scène waarin nymfomane Joe (Charlotte Gainsbourg) een man opwindt met een pedofiele fantasie en hem vervolgens oraal bevredigt oogt als Von Trier op zijn provocatiefst, maar maakt de schaamte van pedofiele verlangens tegelijk op intelligente wijze invoelbaar.

null Beeld
Beeld

5 Carol

(Todd Haynes, Verenigde Staten, 2015)

Zo voorzichtig en aftastend als Carol (Cate Blanchett) en Therese (Rooney Mara) elkaar vanaf hun eerste ontmoeting verkennen, zo fraai - en nog altijd deftig ingetogen - is de ontlading in bed, met lakens als cocon tegen de oordelende buitenwereld.

null Beeld
Beeld

6 Shame

(Steve McQueen, Engeland, 2011)

Het verlangen naar seks is voor Brandon (Michael Fassbender) zo alomtegenwoordig dat het hem volledig ontmenselijkt. Als hij in geile wezenloosheid zijn behoefte zoekt in een neonverlichte seksclub is dat hartverscheurend.

null Beeld
Beeld
Meer over