FilmrecensieDe beroemde bereninvasie van Sicilië

De beroemde bereninvasie van Sicilië ademt plezier maar ontbeert spanning ★★★☆☆

Lorenzo Mattotti schept met zichtbaar plezier een warme sprookjeswereld in De beroemde bereninvasie van Sicilië. Maar de liefdevolle vondsten verhullen niet dat het en-toen-en-toenscenario te weinig spanning heeft.

De beroemde bereninvasie van Sicilië. Beeld
De beroemde bereninvasie van Sicilië.

Waarom zijn er op Sicilië geen beren meer? Het meisje Almerina en haar collega-artiest Gedeone leggen het uit aan de grote beer met wie ze op een koude winternacht een schuilplek delen. De befaamde Italiaanse striptekenaar en illustrator Lorenzo Mattotti geeft met De beroemde bereninvasie van Sicilië een onmiskenbaar eigen draai aan Dino Buzzati’s gelijknamige klassieke kinderboek (1945). Terwijl Almerina en Gedeone al spelend en musicerend vertellen over berenaanvoerder Leonzio die met zijn volk de mensen bezoekt om zijn ontvoerde zoon Tonio te vinden, schept Mattotti een licht dromerige, warm gekleurde sprookjeswereld vol liefdevolle vondsten. Alles ademt het plezier waarmee Mattotti te werk ging, van de bladerschaduwen die over de roodbruine berenvachten glijden tot de scène waar agressieve zwijnen in ballonnen veranderen.

Dat verhult niet dat het en-toen-en-toen-scenario spanning ontbeert. Bovendien voelt de botsing tussen mens en beer als een oppervlakkig uitgewerkte metafoor: wil Mattotti verwijzen naar de vluchtelingencrisis? Wat te denken van de toestand van segregatie waarin de volkeren na een eerste botsing proberen samen te leven? De xenofobe mensen zijn in elk geval spits en hoekig getekend; de beren, die liever gewoon in het bos waren gebleven maar zich door de omstandigheden tot hun reis gedwongen zagen, ogen zo zacht en rond als de landschappen om hen heen. En in de nasynchronisatie praten de mensen met Nederlands accent, de beren Vlaams.

De grote bereninvasie van Sicilië

★★★☆☆

Animatie

Regie: Lorenzo Mattotti

82 min., in 19 zalen.

Meer over