De bakker, de huisschilder, de vrouw en haar witte was

JEUGDTHEATER Perô of het geheim van de nacht is ouderwets goed, muzikaal en sprookjesachtig jeugdtheater met een thematiek die uiterst actueel is gebleven....

In twee taps toelopende oude huisjes wonen de bakker Perô en de wasvrouw Colombina. Aan twee zijden geflankeerd door toetsenisten, beiden geplaatst in een monumentale stellage die hun rollen weergeeft: boven de rugleuning van de vrouwelijke muzikant straalt een uitbundige zon, boven de zetel van de man een reflecterende maan. Componist en bewerker Guus Ponsioen speelt deze man met een niet van zijn gezicht te branden melancholische glimlach.

Het verhaal is simpel: Perô heeft een oogje op Colombina, maar is veel te verlegen om dat te laten blijken. Een joviale huisschilder lijkt de wasvrouw voor de neus van Perô weg te kapen, maar uiteindelijk vinden de twee elkaar en blijken de expressieve zonnekant van Colombina en de ingetogen maanzijde van de zachtmoedige bakker een goede match.

Huisschilder Palentino imponeert de wasvrouw met zijn wilde plannen om alles een vrolijk kleurtje te geven. Hij is een man van grote gebaren en met een grote eetlust. Dat laatste breekt Colombina op. De schilder heeft bovendien weinig oog voor de kleur die bij de wasvrouw hoort: het fonkelende wit van haar was. Op die manier verwijst het verhaal subtiel naar de commercie, die met prachtige kleuren en beelden iedereen verleidt, terwijl er zonder de reflectie van de maan weinig diepgang overblijft.

Poppen, decor en muziek zijn een lust voor de zintuigen en de spelers passen de Commedia dell’Arte-stijl zuiver toe in het poppenspel en acteerwerk.Bart Deuss

Meer over