dagboekEelco van Kleffens (1894-1983)

De Atlantische oversteek naar New York is geen sinecure

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Een Avro Lancaster in de jaren veertig. Beeld Getty
Een Avro Lancaster in de jaren veertig.Beeld Getty

Prestwick, 17 januari 1942

Om vijf uur opgestaan, ingepakt en ontbeten. Daarna wordt ons vliegpak aangetrokken. Twee dikke overalls, een met bonten kraag, daaroverheen nog een dik, gevoerd wollen jak met broek in de onsymphatieke kleur van de derde orde der Franciscaners.

Met schapenbont gevoerde laarzen, gevuld met een substantie die warmte ontwikkelen moet (maar het niet doet). Aan de handen zijden handschoenen, dan wollen wanten, en daarover een groote vilten handschoen met leeren armkap. Als dit alles niet helpt, dan helpt niets.

De bus vertrekt in het pikdonker; hoe de chauffeur het vliegtuig vindt is onbegrijpelijk, maar hij vindt het. Wij gaan aan boord, en zitten op een soort vlierinkje op een bank, met bijzonder weinig beenruimte voor een tocht van twaalf uren, een nauwe geschiedenis. Wij krijgen nog een zuurstofmasker en daarmede is onze uitrusting compleet.

De vier motoren draaien. De ingangsklep wordt dichtgemaakt, de motoren leggen er een schepje op en wij rijden weg naar de startbaan. Aan het begin van de startbaan gaan de motoren nog harder draaien: de groote aanloop gaat beginnen – hij begint. Maar dan ineens voelen wij een zwaaierig ­gehobbel, de vaart mindert, wij staan stil en krijgen te hooren dat het stuurwiel defect is!

Eelco van Kleffens (1894-1983), ­minister van Buitenlandse Zaken. Ingekort fragment uit Michael ­Riemens: ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet'. Vantilt, 2019.

Meer over