DE AMERIKAANSE PRESIDENT IN EEN SHOWBIZ-JURY

*******..

American Dreamz

Regie Paul Weitz.Met Hugh Grant, Mandy Moore.In 24 zalen.

Hij wil er een Arabier bij, en een jood. De door Hugh Grant gespeelde presentator van het op Idols gebaseerde televisieprogramma American Dreamz weet hoe hij zijn show sappiger moet maken. Scherpe tegenstellingen moeten erin. En zijn medewerkers overtreffen zijn verwachtingen: behalve een orthodoxe zanger uit Israël brengen ze hem een Iraki die zijn moeder bij Amerikaanse bombardementen verloor.

Het zal zeker niet de bedoeling zijn geweest. Toch doet de manier waarop de programmamakers in de film American Dreamz hun show een actuele lading proberen te geven denken aan de manier waarop de film zelf is gemaakt. Scenarist en regisseur Paul Weitz, verantwoordelijk voor American Pie en About a Boy, wilde een sociale satire maken en gooide op dezelfde manier een hele reeks beladen onderwerpen in de mix.

Op papier leken het waarschijnlijk allemaal vlijmscherpe vondsten. Er is een tv-programma waarin op cynische wijze kandidaten die naar roem verlangen worden geëxploiteerd. Een door Al-Qaida getrainde terrorist met een liefde voor musicalliedjes doet eraan mee. En de president van de Verenigde Staten – een man die nooit een krant leest, die niet weet dat in Irak meerdere bevolkingsgroepen op gespannen voet leven, en die door zijn adviseurs wordt gemanipuleerd – probeert zijn populariteitscijfers op te krikken door er als jurylid te verschijnen.

Maar een komedie werkt niet door domweg zulke bizarre situaties te bedenken; de scènes moeten ook een doel hebben. Grant is glad genoeg als de tv-presentator, Mandy Moore even oppervlakkig als zijn favoriete kandidate en Dennis Quaid heeft een paar aardige momenten als de president. Maar geen van allen krijgen ze de kans meer van die personages te maken.

En zoals zij in karikaturen blijven steken, zo faalt eigenlijk de hele film. Nooit wordt duidelijk waar Weitz nu eigenlijk naar toe wil met al die verwijzingen naar de Amerikaanse werkelijkheid. Al eindigt de film met een knal, het ontbreekt American Dreamz aan een goede punchline. DS

Meer over