FilmrecensieDavid Attenborough: A Life on Our Planet

David Attenborough: A Life on Our Planet is een hoopgevende film, maar voelt ook als een laatste waarschuwing ★★★★☆

Naast een verslag van een leven als natuurfilmer is de Netflix-documentaire Attenboroughs getuigenis en missieverklaring ineen.

David Attenborough: A Life on Our Planet Beeld
David Attenborough: A Life on Our Planet

Als iemand de natuur in de afgelopen eeuw met eigen ogen heeft zien veranderen, is het Sir David Attenborough. De Britse bioloog en televisiemaker (Life on Earth, Blue Planet en talloze andere natuurseries) bestaat zelf al bijna een eeuw: 94 is hij nu, en nog verbazingwekkend fit. Een goed deel van zijn leven op aarde besteedde hij aan de bestudering ervan.

Toen hij werd geboren, vertelt Attenborough in de documentaire David Attenborough: A Life on Our Planet, bestond de aarde voor meer dan tweederde uit ongerepte wildernis. Nu is dat minder dan een kwart. Terwijl de menselijke bevolking groeide, nam het aantal verschillende diersoorten in hoog tempo af. ‘De mens heeft met zijn behoeften de wereld overgenomen. En eerlijk gezegd hebben we de wereld verwoest.’

Geen fijne boodschap – en dat van een man die niet bekendstaat als doemdenker. Attenborough struinde decennialang opgewekt de wereld over om de televisiekijker deelgenoot te maken van de mooiste dieren en planten. Pas in de laatste jaren nam hij voorzichtig deel aan het klimaatdebat, overtuigd geraakt van de wetenschappelijke bewijzen en zijn eigen sturende rol. Hij kon er niet langer omheen, vertelde hij in interviews. Zijn levenswerk bleek, achteraf gezien, het vastleggen van een catastrofe.

David Attenborough: A Life on Our Planet Beeld
David Attenborough: A Life on Our Planet

A Life on Our Planet is zijn verslag van een leven als natuurfilmer, maar de door Netflix geproduceerde documentaire is meer dan dat: het is Attenboroughs getuigenis en missieverklaring ineen. Hij wil niet alleen het smeltende ijs in de poolzeeën laten zien, of de plastictroep in de oceanen, maar ook vertellen hoe we de teloorgang kunnen terugdraaien.

Dat doet hij in de van hem bekende volzinnen, even poëtisch als kordaat, ondersteund door prachtige en aangrijpende natuurbeelden uit zijn omvangrijke archief. Er zijn oplossingen voor de ellende die we hebben aangericht, houdt Attenborough de kijker voor. Praktische oplossingen, die verder gaan dan druppels op een gloeiende plaat. Stop met ontbossing, vergroot de biodiversiteit, verduurzaam de landbouw, om er een paar te noemen.

Het maakt David Attenborough: A Life on Our Planet tot een hoopgevende film, al voelt het ook als een laatste waarschuwing. Als we niet naar Attenborough luisteren, naar wie dan wel?

David Attenborough: A Life on Our Planet

Documentaire

★★★★☆

Regie Keith Scholey.

115 min., in 78 zalen.

Meer over