Album

Dave Holland weet nog altijd met zes noten een melodie neer te zetten die je niet uit je hoofd krijgt ★★★★☆

null Beeld

Al meer dan een halve eeuw speelt de Britse bassist Dave Holland (74) mee op het hoogste niveau in de jazz, en altijd weet hij te verbazen. Dit keer met zijn eerste album voor het Britse Edition Records, waarop hij muzikaal teruggrijpt naar zijn werk op ECM in de jaren zeventig.

Met Kevin Eubanks op gitaar en Obed Calvaire op drums roept hij op zijn nieuwe album Another Land herinneringen op aan de muziek die hij met John Abercrombie en Jack DeJohnette opnam.

In het eerste nummer Grave Walker hoor je Holland even op basgitaar, maar al snel schakelt hij over op contrabas, en die laat hij verder nauwelijks meer los. Van meet af aan is het ook duidelijk dat het een echt trio-album is, waarop vooral Eubanks alle ruimte krijgt. Van de funky opener via het elegant wiegende titelstuk tot het Pat Metheny-achtige solostuk Quiet Fire, excelleert Eubanks hier. Maar ook de manier waarop Calvaire zijn drumpatronen over de stukken heen drapeert is fraai. En Holland weet nog altijd met zes noten een melodie neer te zetten die je niet uit je hoofd krijgt.

Dave Holland

Another Land

Jazz

★★★★☆

Edition

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over