Album

Dave bewijst met We're All Alone in This Together dat hij de belangrijkste stem is van de Britse hiphop ★★★★☆

null Beeld

Zijn debuut Psychodrama (2019) leverde de Engels-Nigeriaanse rapper Dave (voluit: Dave Orobosa Omoregie) de twee belangrijkste Britse prijzen van het jaar op: de Mercury Prize én de Brit Award voor Beste album.

De nog betere opvolger heeft een titel die de lading dekt: We’re All Alone in This Together, een bijtende, intelligente aanklacht tegen doorgeslagen individualisme, racisme en de kansarmoede van migranten in Groot-Brittannië onder de huidige regering.

Dave vuurt zijn woorden met grote precisie af. In de beste tracks (In the Fire, Three Rivers) vervlecht hij vlammende betogen over de wijze waarop het Verenigd Koninkrijk migranten elementaire rechten ontzegt met zijn persoonlijke levensverhaal en de strijd van zijn moeder voor een menswaardig bestaan. Ze vertelt er zélf over, huilend, in Heart Attack.

WAAITT is een afwisselend album, met felle gastrollen van mannelijke én vrouwelijke rappers, maar ook breekbare zangstemmen (Mount Kimbie, James Blake, een gospelkoor) en stemmige mineurmotieven op piano en strijkers.

Wie nog twijfelde, weet het nu zeker: Dave (23) is de nieuwe Skepta of Stormzy, en de belangrijkste stem in de Britse hiphop.

Dave

We're All Alone in This Together

Hiphop

★★★★☆

Neighbourhood

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over