Datingshow met 'klonen' laat je kiezen uit 7 dubbelgangers

Hoe kies je uit acht identieke kandidaten de man van je dromen? Dat is de basis van de Britse datingshow Game of Clones.

Patrick van IJzendoorn

Charlotte houdt van halfdonkere jongemannen, met een stijlvol sikje, basketbalpetje, grote bril, rode schoenen en, niet te vergeten, een ondeugend kontje. Dit was geen probleem voor de Britse tv-datingshow Game of Clones.

De programmamakers schetsten de ideale man voor de 24-jarige brunette en vonden er een. Sterker: ze vonden ook nog eens zeven dubbelgangers, dit tot verrassing van de dame in kwestie, die blijkbaar in de veronderstelling verkeerde dat het een gewone datingshow was. Ter vermaak van het televisiekijkende deel van de natie moet Charlotte nu een van de droomklonen selecteren tijdens een zeven dagen durende afvalrace.

Innerlijk boven uiterlijk

De titel Game of Clones, een verwijzing naar de populaire HBO-dramaserie Game of Thrones, is al eens gebruikt om de leiderschapsverkiezing van de Labourpartij aan te duiden, waarbij de leden de keuze hadden tussen vrijwel identieke politici (de enige niet-kloon, Jeremy Corbyn, won uiteindelijk).

Nu gaat het om een show van de semicommerciële amusementszender E4. Het idee is om aan te tonen dat niet het uiterlijk telt, maar het innerlijk. Het is knap van de productiemaatschappij om acht identieke mensen te vinden. En nog knapper om ze ertoe te bewegen mee te werken aan het soort show waarop Nederland patent leek te hebben.

Uitdagingen

De eerste grote uitdading voor Charlotte is de acht uit elkaar te houden, temeer omdat ze geen naam-, maar nummerbordjes dragen. Ze leert de liefdesrivalen gaandeweg kennen door taken te bedenken. Zo laat ze hen bijvoorbeeld paaldansen, geiten melken of ontbijt op bed brengen. De klonen sloven zich zo enthousiast uit dat een recente aflevering van David Attenboroughs natuurdocumentaireserie Planet Earth in gedachten komt, namelijk die waarin te zien was hoe enkele hanenstaartwidavinken zo hoog mogelijk proberen te springen in de graslanden van Botswana, teneinde indruk te maken op het lonkende vrouwtje.

Ook de intellectuele capaciteiten worden op de proef gesteld, door middel van quizavonden. Met wisselend succes beantwoorden de kandidaten vragen als: 'Als je 100 mijl per uur rijdt, hoeveel mijl leg je dan in 60 minuten af?'

Elke avond mag Charlotte twee klonen wegsturen, na pijnlijke overwegingen over de vraag of er wel of geen 'connection' was. Er vloeien veel tranen.

Meer over