DATA VAN NU EN TOEN

Omdat op 20 augustus 1672, dus 325 jaar geleden, Johan en Cornelis de Witt door het Haags rapalje werden vermoord, wordt in Dordrecht een dubbeltentoonstelling gewijd aan deze van oorsprong Dordtse broers....

20 AUG.

'Wel mannen, wat sal dit sijn?', vroeg raadpensionaris Johan de Witt aan de mannen die hem na zijn arrestatie uit de Gevangenpoort haalden. Het waren waarschijnlijk zijn laatste woorden. Een pistoolschot in het hoofd maakte een eind aan zijn leven. Cornelis was toen al doodgeslagen met geweerkolven. De beide lijken werden onder groot gejuich van letterlijk alle ledematen ontdaan.

De familie De Witt was in Dordrecht rijk geworden in de houthandel. Johan werd in 1653 raadpensionaris van Holland, in die tijd een zeer machtige functie. Broer Cornelis, gedeputeerde, werd in 1672 verdacht van samenzwering tegen de Prins van Oranje. Johan trachtte het proces te beïnvloeden. Dat kostte beiden hun leven.

In het museum Mr. Simon van Gijn (prenten, penningen en dergelijke) en het Dordts Museum (schilderijen). Tot en met 23 november.

18 AUG.

1227: De Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan valt van zijn paard en sterft.

20 AUG.

Groucho Marx (laatste van de Marx Brothers) sterft aan longontsteking. Hij is dan 81, maar beweerde zelf al lang 86 te zijn.

19 AUG.

1940: Leon Trotski wordt in opdracht van Stalin in zijn

Mexicaanse ballingsoord vermoord.

21 AUG.

1991: Zeven politici en militairen plegen in Moskou een coup tegen Michael Gorbatsjov die mislukt.

22 AUG.

1962: Vergeefse aanslag op de Franse president De Gaulle. Frederick Forsyth baseert er zijn bestseller 'Day of the Jackall' op.

23 AUG.

1572: Bartholomeusnacht in Frankrijk. Drieduizend Hugenoten worden om het leven gebracht.

24 AUG.

1981: Mark Chapman krijgt van een rechter in New York twintig jaar wegens de moord op ex-Beatle John Lennon.

Meer over