‘Dat ging van gabbertje gab’

Wel zielig: ben je van alle journalisten zo’n beetje het best ingevoerd in het Holleeder-dossier, lig je bij de drukker op het moment dat de vierde getuige op rij overlijdt....

Wilma de Rek

Even goed blijft het ook zonder Bram Zeegers leuk wat Vrij Nederland deze week te bieden heeft. Het weekblad kreeg vorige week een telefoontje van W.F. Holleeder zelf, die even wilde zeggen dat hij alles niet gedaan heeft. Het is een prachtig verhaal geworden. Marian Husken en Harry Lensink verstaan de kunst zó over ingewikkelde misdaadkwesties te schrijven, dat het ook te volgen is voor mensen die niet meteen een helder beeld hebben bij Dino S., Stanley H., het ‘duo Spic & Span’ en ander geboefte. Holleeder blijkt een heel erg aardige jongen, die het goed kan vinden met de rechtbankvoorzitter (‘Die man heeft echt leuke humor. Mijn humor’), alleen maar een ‘boodschappenjongen’ was, en die onbekommerd over bijeenkomsten met zijn cowboyvriendjes vertelt: ‘Die lui van Mink kwamen op alleen maar gympies, verder helemaal niks. Dat ging van gabbertje gab. Mink zei tegen Sam: ‘Luister je bent mijn vriend, maar Willem Holleeder is ook een vriend van me. Willem heeft me zijn woord gegeven dat hij niks tegen jullie zal ondernemen als antwoord op de aanslag op Cor. Dan moeten jullie me je woord geven dat jullie niks tegen hem doen. Je bent mijn vriend, Sam. Maar als je me in de maling neemt, ben je mijn vriend niet meer.’ Enz.

Bij zo’n fijn stuk kan de rest alleen maar flets afsteken, en dat doet het ook. Rudie Kagie ging naar New York om Boris Dittrich te interviewen, die zich na D66 niet als rechter in het saaie Alkmaar wenste te begraven en liever voor een dynamische baan als ‘advocacy director van het lesbian, gay, bisexual and transgender program’ van Human Rights Watch koos. Het coververhaal van VN is eveneens weinig bruisend en gaat over de opmars van de fiets; de fiets is namelijk ‘hip’.

Elsevier heeft ook een fiets op de cover, maar die ligt geknakt op straat met de alarmerende tekst ‘Dood op de weg’ ernaast. Omdat het aantal verkeersdoden het laatste jaar enorm is gedaald, inventariseerde het blad de verkeersongelukken tussen juli 2006 en juli 2007. Het doel hiervan wordt niet helemaal duidelijk, maar liefhebbers van geplette auto’s en trauma-helicopters weten er vast wel raad mee.

In De Groene Amsterdammer fileert Walter van der Kooi De Nieuwste Show en vragen Marja Pruis, Mirjam Boelsums en Erica van Boven zich af waarom vrouwen nooit literaire prijzen winnen. De Libris-jury beklaagde zich afgelopen voorjaar over de bedroevende kwaliteit van de vrouwelijke inzendingen; verder dan ‘persoonlijke wissewasjes en relatieproblemen’ zouden vrouwen niet komen. En dat slaat natuurlijk nergens op, vindt De Groene.

Wilma de Rek

Meer over