Das

Er is een thematisch woordenboek dat 'Het juiste woord' heet, maar zelfs daar vond ik niet wat ik zocht. Zowat alles wat je om de hals kunt binden, strikken en slaan, staat erin, behalve wat ik zoek....

In de artikelen die ik over hem las, zag je dat ook de journalistiek het in dezen liet afweten: das, strikdas, strik, zelfs een vlinderdas. Dat moet een erg grote vlinder zijn. Ik vind dat je daarin precies moet zijn. Gelukkig heb ik een speciaal kleding-abecedarium, en daar heb ik al veel uit kunnen leren. Bijvoorbeeld dat de muts van Dante een kaproen is, en Boccaccio's kap een domino. Schrijvers zijn soms zo vergroeid met een kledingstuk dat het de juiste naam verdient. Schrijf nooit zomaar over de kraag van Cervantes of Montaigne, maar altijd over de plooikraag. Chateaubriand droeg geen hoofddoek tijdens het schrijven, maar een Indische hoofddoek.

Maar de das van Coolen staat er niet in. Uiteindelijk sprak ik iemand die de juiste naam kende: een lavallière. De naam blijkt vanaf 1874 in gebruik te zijn voor een dergelijke kravat, en is afgeleid van de naam van de eerste maîtresse van Lodewijk XIV, juffrouw La Vallière, die dit kledingstuk in haar tijd in de mode bracht.

Daarmee zijn nog lang niet al mijn vragen op dit gebied beantwoord. Hoe noem je zo'n doek zoals Pope die om zijn hoofd knoopte? Het schillerhemd en de schillerkraag zijn bekend gebleven, maar van de dichter Schiller weten we ook dat hij graag overrijpe appels in zijn bureaulade bewaarde. Om inspiratie te krijgen snoof hij hun doordringende geur op. De vraag is: wat voor appels waren dat? Bellefleurs, goudrenetten, jeruzalemmers, of soms toch hardejantjes?

Ed Schilders

Meer over