Das Weisse Band beste Europese film

Michael Haneke’s Das Weisse Band is zaterdagavond uitgeroepen tot de beste Europese film van 2009.

Van onze medewerkster Floortje Smit

Tijdens de 22ste uitreiking van de European Film Awards in Bochum (Duitsland) was de film de grote winnaar. Haneke verzilverde ook de prijzen voor beste regie en scenario. De film, een ijzig psychologisch drama waarin de Oostenrijker de wortels van het kwaad analyseert, won eerder al de Gouden Palm in Cannes.

Haneke zei op het podium ‘overweldigd’ te zijn – alhoewel hij het op de persconferentie achteraf nuchter samenvatte: ‘Een prijs maakt me blij. Drie prijzen maakt me nog blijer.’

Slumdog

De twee films die nog meer nominaties hadden dan Das Weisse Band (vier) vielen opmerkelijk weinig in de prijzen. Un Prophete (zes nominaties) kreeg slechts awards voor beste acteur (Tahar Rahim) en sound design. Oscarlieveling Slumdog Millionaire (vijf nominaties) kreeg de publieksprijs; voor zijn camerawerk aan Danny Boyles film én Antichrist mocht Anthony Dod Mantle de prijs voor de beste cinematografie in ontvangst nemen.

Kate Winslet

Kate Winslet – niet aanwezig - won de prijs voor beste actrice voor haar rol in The Reader. Actrice Isabelle Huppert kreeg de prijs voor European Achievement in World Cinema en een staande ovatie; dat gold ook voor regisseur Ken Loach die een lifetime achievement award kreeg. En extra applaus toen hij opmerkte dat de Europese films makkelijker toegankelijker zouden moeten worden, ‘ook voor degenen die niet naast een arthousebioscoop wonen’.

Regisseur Michael Haneke (EPA) Beeld EPA
Regisseur Michael Haneke (EPA)Beeld EPA
Meer over