Review

Dapper om Perenbomen bloeien wit te bewerken tot jeugdvoorstelling

Kwatta en Gnaffel voorzien de zware thematiek van 'Perenbomen bloeien wit' van een sterk ritmische, optimistische tegenhanger. Net als de tweelingbroers Kees en Klaas accepteer je aan het slot dat gemis erbij hoort.

Annette Embrechts
null Beeld Edwin Deen
Beeld Edwin Deen

Het getuigt van lef het jongerenboek Perenbomen bloeien wit (15+, 1999) van de gelauwerde schrijver Gerbrand Bakker te bewerken tot een jeugdvoorstelling (8+). De thematiek is pittig: een nuchter boerengezin van jongens verliest moeder aan Italiaanse minnaar, krijgt zwaar verkeersongeluk waardoor de jongste blind wordt en ziet zich geconfronteerd met zelfmoord. Ga er maar aan staan. En dan gloort er ook nog prille homoseksualiteit doorheen.

Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel voorzien de zware thematiek van een sterk ritmische, optimistische tegenhanger. Rogier van Erkel (Kees) en Steven Stavast (Klaas) vertellen het verhaal in korte, opgewekte zinnen vanuit het perspectief van tweelingbroers. Strak in de maat betrekken ze hun jongere broertje Gerson erbij (Leendert de Ridder). Hun zelfbedachte variant op blindemannetje keert als running gag terug (met wel een onheilspellende jingle als voorbode). Joost Dekker speelt met baard en vaatdoekje de stugge, redderende vader Gerard. Samen larderen ze de vertelling met lichte slapstick.

Andere personages zoals ic-verpleger Harald (met oorbel), opa Jan & oma Anna en het hondje Daan verschijnen als typische Gnaffelpoppen, met glimmende kraalogen. Vooral de jack-russell-terriër gaat hilarisch van hand tot hand: kwispelend, snuffelend en jankend. Dat hij uiteindelijk zelf de verteller van het slotdrama wordt, is een coup die het boek beter past dan de voorstelling. Juist door de opgewekte verteltoon komt de zelfmoord nu boud binnenzeilen. Maar net als Kees en Klaas accepteer je wel dat gemis erbij hoort, zoals ook een perenboom bloesem verliest.

Perenbomen bloeien wit. Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel. Vanaf 8 jaar. 26/9, Het Badhuis, Nijmegen. Tournee t/m 13/12.

undefined

Meer over