DagboekAlfred Kazin (1915-1998)

Danspassen van advocaten, dokters en zakenlui

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Schrijver Alfred Kazin, in New York in 1978.  Beeld Getty
Schrijver Alfred Kazin, in New York in 1978.Beeld Getty

Asheville, 24 september 1944

Gisteravond met wat meisjes van de universiteit naar het driedaagse folkfestival in Asheville geweest. Het werd gepresenteerd door een dikke man in een wit pak, het publiek was enthousiast en reageerde met aanmoedigende kreten.

De ‘folk’ bestond uit square dancing, getokkeld snarenspel en een 7-jarig jongetje in een stoel dat God Bless America kweelde. De uitvoeringen waren ongetwijfeld getrouw aan de folk, maar toch ook leeg en deerniswekkend.

De enige waardige en oprechte voorstelling was een spontaan dansje van een middelbare man met het verweerde uiterlijk van een timmerman, die op het houten podium stapte en daar, onder het felle licht, behoedzaam maar met overgave wat danspassen van eigen makelij uitvoerde.

Er voegde zich een andere man bij hem, aan de andere kant van het podium, die de passen van de eerste man imiteerde en er daarna op varieerde. Dat hij pak en de kraag en stropdas van een zakenman droeg, maakte het nog mooier.

Toen kwam er een derde man bij, en daarna nog een, tot er ten slotte een hele kring stond; de meesten leken op advocaten, dokters of zakenlui, en ieder van hen danste rustig en in zichzelf verzonken. Ik zag toen hoe mooi het is om helemaal voor jezelf te dansen, en vooral hoe mooi het is als mannen dat doen.

Alfred Kazin (1915-1998), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Journals. Yale University Press, 2011.

Meer over