Review

Dans en muziek zwepen elkaar op in Light

Zoals altijd bij LeineRoebana draait het niet om een verhaal, maar om de interactie met live muziek, en die is opmerkelijk bevlogen. Je ervaart geen grenzen meer in Light, waarin dans, muziek en spraak door elkaar lopen.

Mirjam van der Linden
Light draait niet om een verhaal, maar om de interactie met live muziek. Beeld Deen van Meer
Light draait niet om een verhaal, maar om de interactie met live muziek.Beeld Deen van Meer

Vernieuwing door verdieping - het kan! Dat bewijzen Andrea Leine en Harijono Roebana, die voor hun zilveren jubileumchoreografie Light voor de derde keer samenwerken met de Indonesische componist Iwan Gunawan, voor de tweede keer in gezelschap van zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah - nu aangevuld met de operazangeressen Bernadeta Astari en Ekaterina Levental, tevens harpiste. Het is geen gemakzuchtig teruggrijpen op hun hit Ghost uit 2011, maar een extra grote cross-over met de speelsheid van een jamsessie.

Eigenlijk ervaar je geen grenzen meer in Light. Er zijn dansers die ook praten of zingen, zinnen worden afgemaakt in beweging, uit een dansend lijf borrelen woorden op. Sommige musici maken zich los uit de orkestopstelling aan weerszijden van hetpodium, om zich, al dan niet musicerend, te voegen tussen de dansers van LeineRoebana, die voor de gelegenheid samenwerken met drie al even eigenzinnige collega's uit Java.

In de eigentijdse compositie klinkt de Indonesische traditie door, maar ook jazz, opera, middeleeuwse liedkunst en pop. In de dans vervloeien de isolaties van LeineRoebana, met armen, schouders en borstkassen die een eigen weg kronkelen of golven, moeiteloos met de ook geprononceerde hoekige armen, wijdbeense poses, geflexte voeten en knikkebollende hoofdjes uit het Oosten.

Zoals altijd bij LeineRoebana draait het niet om een verhaal, maar om de interactie met live muziek. En die is in Light niet alleen organisch, maar vooral opmerkelijk bevlogen, van beide kanten. Dans en muziek zwepen elkaar op. Meeslepend.

Light

Dans. Door: Leine Roebana en Kyai Fatahillah. Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana. Compositie: Iwan Gunawan. 20/5, Chassé Theater Breda. 25/5 Amsterdam en dan vanaf 1/11 tournee.

Meer over